Serralada Transversal Catalana

(Catalunya)

Cadena muntanyosa que s’estén, en direcció nord-oest – sud-est, pel sector nord-est de Catalunya, enllaça els relleus sud-orientals del Prepirineu meridional amb l’extrem nord de la Serralada Pre-litoral (muntanyes de les Guilleries) i separa les planes interiors de la Depressió Central de la fossa de l’Empordà.

Geològicament, es constituïda per materials eocènics, idèntics als que formen la plana de Vic, els quals descansen sobre el sòcol paleozoic; presenta, també, nombrosos afloraments volcànics (regió d’Olot) del final del terciari i del començament del quaternari. La seva gènesi es remunta a l’era mesozoica, i es troba prefigurada en la direcció actual en l’antic llindar de la Garrotxa.

El relleu és condicionat per la tectònica, i fonamentalment per un sistema de falles que ha individualitzat una sèrie de blocs descendents vers l’Empordà: 1) la plataforma estructural del Collsacabra, separada de la plana de Vic pels relleus tabulars formats pels cingles d’Aiats i Cabrera, i de la fossa d’Olot per la vall d’Hostoles, formada pel riu Brugent; 2) la fossa volcànica d’Olot, formada per una dovella enfonsada entre les muntanyes del Ripollès (tallades per la falla del Puigsacalm) i les muntanyes de la Garrotxa prepirinenca, i 3) el horst de la Garrotxa (serres del Corb, Finestres i Rocacorba), limitat per la fossa d’Olot, a l’oest, i per la falla de Banyoles-Besalú (que origina la depressió de l’Empordà), a l’est.

L’eix hidrogràfic fonamental és el Ter, i la seva característica essencial el règim climàtic, molt particular, que li dóna una pluviositat elevada (se sobrepassen els 1.200 mm anuals a Siuret) i una alta humitat atmosfèrica, amb unes temperatures mitjanes hivernals moderades.

La vegetació natural té caràcter de transició entre la típicament mediterrània i l’atlàntica, i presenta una clisèrie altitudinal formada per alzines fins als 300-800 m (segons les zones), roures martinencs i pins roigs fins als 1.000 m (especialment al Ripollès i a la plana de Vic), i faigs a partir de 1.000-1.100 m.

Hi predomina el poblament dispers.

Un pensament sobre “Serralada Transversal Catalana

  1. Retroenllaç: Serralada Pre-litoral Catalana | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s