Mataró (Maresme)

Municipi i capital de la comarca: 22,53 km2, 28 m alt, 125.517 hab (2016)

Situat entre la Serralada Litoral i la costa. El sector muntanyós és cobert de pinedes, alzinars i suredes. Diverses rieres i torrents davallen de la serralada cap al mar, amb temibles crescudes a causa dels aiguats que es produeixen a la tardor.

El gran motor de l’economia local és la indústria, sobretot la tradicional del gènere de punt, seguida per la metal·lúrgica, química, adoberia, vidre, paper i arts gràfiques. L’agricultura (horta i floricultura) viu en recessió a causa de l’expansió urbana, però encara és notable el conreu de productes d’horta, de patates primerenques i de flors. Les activitats marineres i pesqueres, molt actives al s XIX gràcies al comerç amb Amèrica, pràcticament han desaparegut i es limita en l’actualitat a una mínima activitat pesquera i a port esportiu. Important centre comercial, amb diverses fires (Firesme, Cuniexpo, Sant Ponç, etc).

La població ha experimentat un espectacular ascens, sobretot en el període 1950-70 a causa de l’emigració, el que a donat peu a la formació dels barris del Palau, Rocafonda, Vistalegre, els Molins, el Miró, Cirera, la Llàntia, Cerdanyola i Peramàs. És centre d’una àrea comercial dependent de Barcelona.

La ciutat, d’origen romà (Iluro), és al centre de la comarca; hi destaca, entre altres edificis religiosos, la basílica parroquial de Santa Maria, del s XVI, transformada al s XVII en un edifici barroc. Entre els edificis civils destaquen la casa de la ciutat (s XVII), l’hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena (s XVIII), la torre Llauder (antiga vil·la romana), el Museu Municipal, el Museu Comarcal del Maresme i nombroses cases modernistes. Hi abunden també les associacions culturals i les entitats financeres (Caixa d’Estalvis Laietana), educatives i esportives. Hi són tradicionals les representacions dels Pastorets.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesNotíciesRàdio i TelevisióCentre NatacióUnió ExcursionistaClub Hoquei

17 pensaments sobre “Mataró (Maresme)

 1. Retroenllaç: Castellà, Bonaventura | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Carreras i Matas, Francesc | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Carreras i Lastortras, Lluís | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Caralt i Plàcies, Domènec de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Caixa d’Estalvis Laietana | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Cabot i Ferrer, Francesc | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Brullet i Tenas, Manuel | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Borrell i Prat, Modest | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Bruguera i Lladó, Mateu | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Bonareu i Bussot, Jordi | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Barceló i Cassadó, Josep | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Arquer i Rovira, Pere | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Arolas i Ferran, Emili | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Arenas i Clavell, Jordi | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Andreu i Estany, Marià | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Iluro | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Maresme, el | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s