Tarragona, província de

(Catalunya, 1833 – )

Demarcació administrativa, la capital de la qual és Tarragona. És dividida en 5 partits judicials i 181 municipis (1987).

El conjunt dels corregiments de Tarragona i Tortosa serví de base a la divisió provincial del 1833, tot i que exclou tot el sector de la Segarra i l’Urgell al sud del riu Corb (només Vallfogona i la rodalia de Santa Coloma de Queralt hi restà inclosa), i, en canvi, inclou la zona del Camp de Tarragona a l’est del Gaià i el Baix Penedès no costaner, fins aleshores del corregiment de Vilafranca (la divisió del 1821 incloïa tot el Penedès, inclosa la vall de l’Anoia); en canvi, Cubelles i Vilanova i la Geltrú, que pertanyien al corregiment de Vilafranca, foren incorporats a la província de Barcelona.

D’aquesta manera, la província del 1833 inclou el Montsià, el Baix Ebre, Terra Alta (excepte Faió), el Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, a més de Vallfogona de Riucorb, de la Segarra.

El 1834 fou dividida en els partits judicials de Tarragona, Reus, Valls, el Vendrell, Montblanc, Falset, Gandesa i Tortosa.

Enllaç web: Diputació de Tarragona

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s