Matarranya, el -riu-

(Franja de Ponent)

Riu (100 km) de la conca de l’Ebre, que neix al sector central dels ports de Beseit, a uns 1.100 m alt, gràcies a la unió de diversos rierols, el més important dels quals és el de Capac.

Corre al llarg de 97 km, primer encaixat entre calcàries secundàries i més tard per la depressió de Vall-de-roures, la qual drena després d’obrir-se pas a través d’una sèrie de gorges; pren la direcció nord, passa per Massalió, Maella i Nonasp, i desemboca a l’Ebre prop de Faió. Al seu curs baix forma grans meandres encaixonats.

És un riu poc cabalós, de règim pluvial mediterrani, amb dos màxims equinoccials i un marcat estiatge (juliol-agost); és subjecte a crescudes excepcionals, que fan pujar el nivell fins a tres o quatre metres per sobre del normal.

Els principals afluents són, al sector de capçalera, el riu de la Pena i el riu Ulldemó, al curs mitjà la vall d’Alcanyís, que hi aflueix per l’esquerra prop de Massalió, i, al curs baix, el riu d’Algars, el més cabalós dels seus tributaris, que per la dreta li dona les seves aigües prop de Nonasp.

S’aprofita per al regadiu mitjançant una sèrie de sèquies locals que donen lloc a hortes riberenques (Vall-de-roures, Massalió, Maella i Nonasp).

Al sector de capçalera, per tal de regular les aigües de regadiu, l’any 1919 es construí l’embassament de la Pena, amb la qual cosa es pensava també inicialment regar les terres de secà.

3 pensaments sobre “Matarranya, el -riu-

  1. Retroenllaç: Tastavins, el | Dades dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Santa Susanna -Matarranya- | Dades dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Pena, riu de la -Matarranya- | Dades dels Països Catalans

Respondre