Faió (Matarranya)

Municipi de la Matarranya (Franja de Ponent): 67,19 km2, 92 m alt, 348 hab (2014)

(cast: Fayón) Administrativament pertany a Aragó, però és inclòs en la zona de domini lingüístic català. Situat a banda i banda de l’Ebre fins a la seva confluència amb el Matarranya, a l’extrem nord-oest de la comarca. Els terrenys incultes són ocupats per garriga clara, pins i alzines.

La construcció de l’embassament de Riba-roja ha negat part dels antics conreus de secà (oliveres i cereals), de regadiu i algunes mines, base de l’economia local, fet que ha lesionat sensiblement l’economia del municipi i ha provocat una forta immigració. Àrea comercial de Móra d’Ebre.

El poble també ha estat afectat per la construcció del pantà i pràcticament se n’ha hagut d’edificar un de nou, el qual és planer i quadriculat, de cases baixes.

Fou lloc de pas del transport fluvial del lignit procedent de Mequinensa, Ebre avall, cap a Flix, l’abandonament del qual explica el desús dels camins de sirga que remuntaven el riu i la desaparició del pas de barca.

Dins el terme hi ha el caseriu i l’ermita de Sant Jordi.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s