Rovira i Virgili, Antoni

(Tarragona, 26 novembre 1882 – Perpinyà, 5 desembre 1949)

Escriptor, historiador i polític. Fou un dels principals representants de l’esquerra catalanista en la política activa i, principalment, en el periodisme polític. Evolucionà del federalisme al catalanisme d’esquerra i participà en la vida política afiliat a petits partits de tendències republicanes i catalanistes organitzats durant les dues primeres dècades del segle XX.

Qué és Catalunya? Que ho sàpiga bé tothom, que ho sàpiguen bé els catalans mateixos. Geogràficament, és una terra. Històricament, és un idioma. Espiritualment, és una cultura. Biològicament és una nació. (Antoni Rovira i Virgili)

Més endavant intervingué, arran de la Conferència Nacional Catalana, en la fundació d’Acció Catalana, fundà Acció Republicana i el Partit Catalanista Republicà (fusió dels dos partits esmentats) fins que, l’any 1931, ingressà a l’Esquerra Republicana de Catalunya.

Col·laborà en els principals periòdics esquerrans (“El Poble Català”, “La Publicitat”, “La Humanitat”) i fundà i dirigí la ”Revista de Catalunya” i “La Nau”.

Elegit diputat al Parlament de Catalunya (1932), durant la guerra civil espanyola fou vicepresident del Parlament (1938) i, acabada la guerra, el presidí i formà part del govern català a l’exili.

Com a historiador publicà nombroses obres, en les quals reflecteix la seva ideologia: Història dels moviments nacionalistes (1912-14), El nacionalisme català (1916-17), La crisi del règim (1918), Història nacional de Catalunya (1922-34), Catalunya i la República (1931), Resum d’història del catalanisme (1936), Els darrers dies de la Catalunya republicana (1940) i Viatge a la URSS, publicat a “La Humanitat”, “Meridià” i “Revista de Catalunya” en articles que foren aplegats en un volum l’any 1968.

Els homes poden caure. Les terres poden ésser envaïdes. Les institucions polítiques poden canviar. Però quan veiem aplegat el nostre poble i comprovem que és un poble amb unitat i amb personalitat -es a dir, una nació- comprenem que és indestructible, i que la seva voluntat persistent el durà al triomf definitiu. (Antoni Rovira i Virgili, a La Humanitat, el 7/oct/1936)

Publicà també diversos treballs sobre dret polític i altres matèries: El nacionalisme (1916), reeditat amb uns curts afegits i alguns retocs, sota el títol d’El principi de les nacionalitats (1932), Nacionalisme i federalisme (1917), El nacionalismo catalán (1917), La Constitució interior de Catalunya (1932), Els sistemes electorals (1932) i Els corrents ideològics de la Renaixença Catalana (1966).

Cultivà també la literatura amb una prosa amarada de bellesa estilística; publicà Nova vida (1905), el recull de narracions Episodis (1909) i, a més, un llibre de poemes, La collita tardana (1947).

Dedicat també al periodisme, recollí els seus articles a Teatre de la natura (1928) i a Quinze articles (1938), que guanyà el premi de periodisme Valentí Almirall.

Finalment, en el camp de la lexicografia, escriví un Diccionari català-castellà, castellà-català (1913).

Catalunya ha estat feta en deu segles, i no la podran desfer en dies, en mesos ni en anys. (Antoni Rovira i Virgili, a La Humanitat -gener 1939-)

Pòstumament, li foren publicades diverses obres: Teatre de la ciutat (1963), Prat de la Riba (1968), Siluetes de catalans (1969), on els seus records i les seves experiències adquireixen, a més del valor històric, caràcter literari (aparegueren de primer a la “Revista de Catalunya”), i 49 articles (1970), aplec de textos publicats en diaris i revistes.

L’any 1991 es creà a Tarragona la Universitat Rovira i Virgili.

6 pensaments sobre “Rovira i Virgili, Antoni

  1. Retroenllaç: Acció Republicana de Catalunya | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Tobella i Castelltort, Ramon | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Societat Catalana d’Edicions | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Rovira i Comas, Teresa | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Història Nacional de Catalunya | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Claresvalls, Pere | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s