Pelegero i Sanchis, Ramon

(Xàtiva, Costera, 2 desembre 1940 – )

Raimon”  Cantant i compositor. Es llicencià en història a la Universitat de València. Simultàniament treballà a Ràdio Xàtiva, practicà oboè i flauta i inicià estudis de teatre.

Debutà com a intèrpret amb la cançó Al vent! (1962), que obtingué un èxit immediat; l’any següent edità un primer disc (1963) i guanyà, a més, el festival de la Cançó Mediterrània de Barcelona amb el tema Se’n va anar. Integrat en certa manera en el moviment de la Nova Cançó, el 1964 publicà un segon disc que contenia el tema Diguem no, convertit en un himne reivindicatiu i de denúncia que li reportà una gran popularitat.

Els seus textos, de profund i emocionat lirisme (A copls, Som, La pedra), i el registre melòdic personalíssim de les seves cançons el convertiren en un dels compositors més destacats del gènere.

Conreà amb encert la cançó protesta, sense abandonar però el contingut emocional i poètic de les seves lletres, moltes de les quals esdevingueren cèlebres, com Cantarem la vida, D’un temps d’un país, La nit, Cançó de la mare, El país basc, Sobre la pau, Sobre la por, Es veu, Qui ja ho sap tot, Jo vinc d’un silenci, T’adones amic, etc.

Al llarg de tota la seva carrera ha destacat també per musicar i interpretar poemes de grans poetes catalans, tant clàssics com contemporanis (d’Ausiàs Marc a Salvador EspriuCançons de la roda del temps, Inici de càntic-, passant per Anselm Turmeda, Joan Roís de Corella, Joan Timoneda, Valeri Fuster o Pere Quart).

Ha cantat per a tota mena d’auditoris en diversos països d’Europa i d’Amèrica, ha editat nombrosos discs, com Cançons de la roda del temps (1966), Raimon a l’Olympia (1966), Per destruir aquell qui l’ha desert (1970), Lliurament del cant (1977) o Presència i oblit (1987), entre d’altres, i ha publicat el recull Poemes i cançons (1973), el dietari Les hores guanyades (1983) i el recull de poemes D’aquest viure insistent (1986).

El 1993 celebrà els 30 anys de carrera artística amb un multitudinari recital a Barcelona, i edità un disc recopilatori de totes les seves cançons titulat Integral. Al maig de 2017 es retirà dels escenaris oferint 12 concerts al Palau de la Música Catalana.

2 pensaments sobre “Pelegero i Sanchis, Ramon

  1. Retroenllaç: Amèric, Joan | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Raimon | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s