Mossos d’Esquadra

(Valls, Alt Camp, 1690 – )

Cos armat i policial. Creat el 1690 per Pere Anton Veciana, batlle de Valls, i destinada inicialment a combatre els lladres malfactors de la comarca. Foren institucionalitzades a Catalunya el 1719-21, per perseguir dissidents polítics, lladres i contrabandistes. Felip V li donà caràcter d’institució oficial l’any 1729, i restà estabilitzada a la mort de Veciana (1736).

Els Mossos tenien un fur militar i depenien alhora del capità general i de la Reial Audiència de Catalunya; el cos era sufragat amb càrrec als béns o les rendes dels municipis. Durant el segle XVIII contribuí a la pau relativa del camp català. A la primera guerra carlina assoliren el nombre màxim de membres, però posteriorment anaren perdent importància gairebé fins a desaparèixer.

mossosDependents del govern català durant la Segona República, participaren en la repressió de l’aixecament militar del 1936 i foren abolits després de la guerra civil pel règim de Franco.

Creats novament per la diputació de Barcelona com a simple cos de seguretat de les instal·lacions i propietats de la corporació i territorialment limitats a la província de Barcelona, el 1980 foren traspassats a la restaurada Generalitat de Catalunya perquè constituïssin l’embrió de la policia autonòmica, com fou aprovat en l’Estatut de Catalunya, fet que s’esdevingué segons un reial decret el 1984.

El desplegament dels Mossos es realitzà des d’aleshores de forma progressiva, i a partir del 1997 també s’inicià el traspàs de les competències de trànsit. L’any 2008 s’assolí la seva implantació a tot el territori català.

Enllaç web: Mossos d’Esquadra

10 pensaments sobre “Mossos d’Esquadra

  1. Retroenllaç: Ortega i Espinós, Josep | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Martí i Torres, Vicenç | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Castells i Oller, Indaleci | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Vidal i Pujades, Josep Antoni | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Veciana i Rabassa, Pere Anton | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Veciana i Pastoret, Pere Pau | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Veciana i Dosset, Felip | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Veciana i de Miró, Pere Màrtir | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Veciana i Civit, Pere Màrtir | Dades de Catalunya

  10. Retroenllaç: Esquadres de Catalunya | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s