Veciana i Civit, Pere Màrtir

(les Piles, Conca de Barberà, 1705 – Madrid, 1763)

Segon comandant de mossos d’esquadra. Fill de Pere Anton Veciana i Rabassa, el qual fou ferit, juntament amb ell, en la defensa de Valls contra el guerriller Pere Joan Barceló (el Carrasclet).

El 1736 succeí el seu pare en el comandament dels mossos d’esquadra, cos que sota el seu mandat esdevingué més nombrós, i es dedicà a la lluita contra els delinqüents comuns.

Ciutadà honrat de Barcelona (1741), fou capità d’infanteria des del 1742, i comissionat reial per a la persecució de delinqüents. També fou batlle de Valls i administrador del dret de bolla a la ciutat, càrrec en el qual cometé alguns abusos.

Casat diverses vegades, tingué només descendència del primer matrimoni (1729), amb Francesca Dosset i Gassol; foren pares de Felip Veciana i Dosset.

Foren germans de Pere Màrtir:

Josep Veciana i Civit  (Valls, Alt Camp, 1715 – Màlaga, Andalusia, 1787)  Mariscal de camp. Cavaller de Sant Jaume (1763). Organitzà el segon regiment d’infanteria lleugera de Catalunya, a més de diverses companyies per a Amèrica, Castella i Extremadura, i una companyia de fusellers per als boscs reials; es destacà en el setge de Gibraltar, i fou governador de la Costa de Granada.

Joan Francesc Veciana i Civit  (Valls ?, Alt Camp, 1718 – Piasenza, Itàlia, 1746)  Militar. Morí a la batalla de Piacenza.

2 pensaments sobre “Veciana i Civit, Pere Màrtir

  1. Retroenllaç: Veciana i Rabassa, Pere Anton | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Veciana i Dosset, Felip | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s