Maragall i Mira, Pasqual

(Barcelona, 13 gener 1941 – )

Polític. Fill de Jordi Maragall i Noble. Doctorat en ciències econòmiques per la UAB i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, amplià estudis a la New School for Social Research de Nova York. Fins l’any 1976 treballà de funcionari tècnic al gabinet de programació de l’ajuntament barceloní.

Participà activament en el Front Obrer de Catalunya des de la seva creació (1961) i prengué part en la fundació de Convergència Socialista de Catalunya (1974) i del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Tinent d’alcalde durant el mandat de Narcís Serra i Serra (1979-82), aquest any fou nomenat alcalde, càrrec que revalidà en les eleccions dels anys 1983, 1987, 1991 i 1995. Els anys anteriors a la celebració dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona dugué a terme una important millora de les infraestructures de la ciutat.

El 1997 dimití el càrrec i retornà a la docència universitària a Roma i a Nova York. Candidat el 1999 a la presidència de la Generalitat de Catalunya al front d’una coalició integrada pel PSC i l’agrupació d’independents Ciutadans pel Canvi, superà CiU en nombre de vots però no pas en nombre d’escons, i Maragall passà a encapçalar l’oposició al govern Pujol.

En les següents eleccions al Parlament de Catalunya (2003), tot i que aquesta situació es repetí, Maragall pogué accedir a la presidència de la Generalitat de Catalunya gràcies a un pacte tripartit entre el PSC, ERC i ICV. Impulsà la reforma de l’Estatut, que al llarg del 2005 fou debatut i aprovat al parlament català i posteriorment admès a tràmit a les corts espanyoles i aprovat (tot i que amb retallades substancials). Celebrada la consulta el jun/2006 i aprovat el nou text, Maragall anuncià la convocatòria d’eleccions anticipades per al novembre i la cessió de la seva candidatura a Josep Montilla, així com la retirada de la política activa. Al jun/2007 formalitzà la dimissió de la presidència del PSC i al novembre n’admeté implícitament la baixa com a militant.

Ha estat vicepresident (1994-96) i president (1996-98) del Comitè de les Regions d’Europa. Al set/2007 fou guardonat, juntament amb Jordi Pujol, amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, i l’any següent, la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.

Diagnosticat de la malaltia d’Alzheimer, el 2008 presentà la Fundació Pasqual Maragall dedicada a la recerca sobre malalties neurodegeneratives. Aquest mateix any publicà les memòries polítiques Oda inacabada. El 2010 esdevingué el personatge principal de la pel·lícula Bicicleta, cullera, poma, dirigida per Carles Bosch, que recull dos anys de lluita de Pasqual Maragall, la seva família, la seva fundació i la comunitat científica mundial contra l’Alzheimer.

Fundació Pasqual Maragall

Un pensament sobre “Maragall i Mira, Pasqual

  1. Retroenllaç: Maragall i Noble, Jordi | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s