Liceu, Gran Teatre del

(Barcelona, 1844 – )

Sala d’espectacles. Situat a la Rambla, creat per la societat cultural Liceu Filharmònico-Dramàtic Barcelonès, amb aportacions de la burgesia barcelonina, que constituí una societat de propietaris amb dret a l’ús de les millors llotges i butaques.

Sobre els terrenys de l’antic convent de trinitaris i construït segons projecte de J.O. Mestres i M. Garriga i Roca, fou inaugurat el 1847, amb una capacitat de més de 3.000 espectadors, cinc pisos i platea, i una luxosa decoració pròpia dels grans teatres d’òpera europeus.

La primera òpera representada fou Ana Bolena de Donizetti. Rivalitzà amb l’antic Teatre de la Santa Creu -aleshores anomenat Teatre Principal- i els respectius partidaris eren coneguts per liceistes i cruzados. Incorporà el drama romàntic italià i també la grand opéra francesa i l’òpera alemanya. El 1861 sofrí un incendi devastador, però fou reconstruït en un any.

liceu2La funció social que en fou característica, com a lloc de reunió de l’emergent burgesia industrial i financera, el posà en el punt de mira dels grups anarquistes i sofrí un greu atemptat el 1893 (bomba del Liceu), amb un balanç de vint morts.

Wagner hi arribà els darrers anys del segle XIX. Al segle XX incorporà -amb el repertori tradicional, sempre estimat pels afeccionats, i l’òpera russa- els grans compositors contemporanis. Hi han passat les millors veus de tots els temps i les temporades de ballet hi han assolit també un gran prestigi.

El darrer empresari delegat pels propietaris fou J.A. Pàmias, però les dificultats de finançament portaren a crear el Consorci del Gran Teatre del Liceu (1980), amb suport autonòmic i local, que preparà un pla de reforma i millora de les infraestructures.

Un terrible incendi (1994) destruí de nou el teatre, el qual fou reconstruït sota plans d’I. Solà-Morales.

Enllaç web: Gran Teatre del Liceu

13 pensaments sobre “Liceu, Gran Teatre del

 1. Retroenllaç: Dini i Facci, Bonaventura | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Dalmau i Mayol, Joan Baptista | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Carrera, Andreua Avelina | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Cuyàs i Artés, Joan | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Lluró i Morcillo, Gaietana | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Cercle del Liceu | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Castells i Sumalla, Josep | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Castell de Pons, Antoni | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Carreras i Coll, Josep Maria | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: López i Garcia, Victòria dels Àngels | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Batlle i Gordo, Ramon | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Veciana i Domingo, Florenci | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Lamote de Grignon i Ribas, Ricard | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s