Catalunya, plaça de

(Barcelona, Barcelonès)

Plaça de la ciutat, de grans proporcions. Constitueix el punt d’unió entre el nucli vell (per la Rambla i l’avinguda del Portal de l’Àngel) i el nou (pel carrer de Fontanella, les rondes, el passeig de Gràcia, la rambla de Catalunya, els carrers de Vergara i de Pelai). Té el caràcter alhora de zona d’esplai, de comunicació (punt de confluència de línies d’autobús, de metros i de ferrocarrils) i de serveis (bancs, grans magatzems).

Té l’origen en el pla Rovira (1859), malgrat l’aprovació del pla Cerdà per a l’eixample de la ciutat, que no preveia la plaça, el 1862 l’ajuntament en demanà la formació. El permís oficial fou concedit el 1889 (amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 havia estat convocat un concurs, que guanyà Pere Falqués). El 1892 foren expropiats els terrenys, les cases, els cafès, els teatres i les barraques de firaires que s’havien anat construint al mig de l’espai format en aquest indret per l’enderrocament de les muralles (1858), el qual espai ja era conegut com a plaça de Catalunya. La primera etapa d’urbanització (dues grans vies en forma d’aspa i una plaça circular al punt d’intersecció) s’inicià el 1902. La segona etapa s’inicià amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929: el projecte inicial de Puig i Cadafalch fou substituït pel de Francesc de P. Nebot i, ja iniciades les obres, pel de Joaquim Llansó.

Entre les escultures que la decoren, es destaquen la Deessa de Josep Clarà i el Pastor de Pau Gargallo, amb unes altres de Josep Llimona, Enric Casanovas, etc. Les obres del subsòl, considerades de gran valor urbanístic, comprenen les galeries comercials de l’Avinguda de la Llum. Fins a la guerra civil, els seus cafès i restaurants (Maison Dorée, el Colón, la Lluna, el Suís) foren centre de moltes tertúlies literàries i polítiques ciutadanes. Fou també un centre de teatres, com el del Bon Retir (1876-85), el Circ Eqüestre Alegria (1879-95), Eldorado Concert (1887) o el Teatre Barcelona (1923).

10 pensaments sobre “Catalunya, plaça de

  1. Retroenllaç: Rambla de Barcelona, la | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Marès i Deulovol, Frederic | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Pons i Trabal, Joan Baptista | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Otero i Camps, Jaume | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Monjo i Garriga, Enric | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Nebot i Torrens, Francesc de Paula | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Gràcia, Passeig de | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Eldorado Concert | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Deessa | Dades de Catalunya

  10. Retroenllaç: Alegria, Gil Vicente | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s