Torís (Ribera Alta)

Municipi de la Ribera Alta (País Valencià): 80,51 km2, 270 m alt, 6.609 hab (2016)

(cast: Turís) Situat a la vall dels Alcalans, comprèn l’extrem septentrional de la comarca, al límit amb la Foia de Bunyol, i és regat, al sector meridional, pel riu Magre.

Hi predomina l’agricultura de secà sobre la de regadiu, que aprofita aigua del riu derivada per mitjà de sèquies. Els conreus més estesos són els de tarongers, arbres fruiters i hortalisses als sectors de regadiu, i els de garrofers, oliveres i en especial vinya a les àrees de secà (cooperativa vinícola); el vi de Torís és molt apreciat. Ramaderia de llana i porcina; avicultura. La indústria és molt diversificada, sobretot la de fabricació de materials per a la construcció i l’alimentària. Àrea comercial de València.

La vila, d’origen islàmic, és al sector septentrional del terme; l’antiga església parroquial dels Dolors fou restaurada modernament; l’actual (la Nativitat) fou bastida en 1767-77.

Dins el terme han estat trobades un bon nombre de restes romanes. El terme també comprèn les caseries de Cortitxelles i de Calabarra, i el despoblat de Serra.

Enllaç web: Ajuntament

6 pensaments sobre “Torís (Ribera Alta)

  1. Retroenllaç: Turís * | Dades dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Serra -Ribera Alta- | Dades dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Piles i Ibars, Andreu | Dades dels Països Catalans

  4. Retroenllaç: Garcia -varis bio- | Dades dels Països Catalans

  5. Retroenllaç: Cortitxelles | Dades dels Països Catalans

  6. Retroenllaç: Castellet, serra de | Dades dels Països Catalans

Respondre