Tomàs i Oliver, Francesc

(Mallorca, 1850 – Madrid, 1903)

Dirigent obrer. Obrer de la construcció, molt jove s’adherí al partit republicà federal; però, influït per la lectura de “La Federación” de Barcelona, edità a Palma “El Obrero” (novembre 1869-octubre 1870) i fou el principal impulsor de la secció mallorquina de la Primera Internacional.

Assistí com a delegat al primer congrés obrer espanyol pel juny de 1870 a Barcelona, on s’alineà amb els bakuninistes aliancistes. Posteriorment, en el congrés obrer de Saragossa (abril 1872) resultà elegit membre de la comissió federal de la Federació Regional Espanyola de l’AIT.

Actuà com a secretari després de la dimissió d’Anselmo Lorenzo i residí a Alcoi, on tingué un destacat paper en l’aixecament cantonal del juliol de 1873. Resident a Madrid, i després a Barcelona (des de 1875-76), mantingué el seu càrrec en la clandestinitat.

El 1881 féu costat a l’anarco-col·lectivisme català que procurà de rompre amb el revolucionarisme clandestí i tornar a engegar un moviment obrer legal i ampli (1881-83).

Posteriorment al fracàs de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola anà de nou a Madrid (1884), on col·laborà força a “La Revista Social” (cal destacar, sobretot, Historia de las ideas anarco-colectivistas en España) i intentà a la fi del segle la reorganització d’un moviment obrer públic, allunyat tant de les discussions anarquistes intel·lectualitzades com dels intents terroristes.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s