Aguiló (cognom)

Guerau d’Aguiló  (Catalunya, segle XIII – Catalunya ?, segle XIII)  Noble. Fou valedor del bàndol dels Montcada contra el de Cardona, a les lluites nobiliàries durant la minoritat de Jaume I. S’adherí al conveni pactat entre ambdues faccions l’any 1226.

Guerau d’Aguiló  (Catalunya, segle XIV – ?, segle XIV)  Noble. En 1325 assistí, a Lleida, a l’assemblea davant la qual el rei Jaume II el Just exposà les seves pretensions successòries al regne de Mallorca. Podria tractar-se del mateix personatge homònim.

Guillem d’Aguiló  (Tarragona, segle XII – ? segle XIII)  Noble. En 1212 acompanyà Pere I el Catòlic a la campanya contra els sarraïns on fou guanyada la batalla de Las Navas de Tolosa.

Joan d’Aguiló  (Catalunya, segle XIII)  Cavaller. Prengué part a la conquesta de València. Jaume I li féu donacions de premi a la zona de Gandia.

Lluís d’Aguiló  (Catalunya, segle XIV – ?, segle XV)  Cavaller. En 1413 serví Ferran I. Acudí al setge de Balaguer contra el comte Jaume II d’Urgell.

Rosa Aguiló i Aloi  (Catalunya ? , segle XIX – Barcelona, 1876)  Abadessa de Santa Clara de Barcelona. Destacà pel seu saber i escriví alguns treballs literaris.

Francesc Aguiló i Sentís  (Arnes, Terra Alta, segle XVII – ? , segle XVII)  Prelat. El seu traspàs li impedí de prendre possessió del bisbat de Tortosa, per al qual havia estat nomenat, en plena guerra de Separació.

Ataülf Aguiló i Tosca  (Barcelona, 1912 – ? )  Pintor. En 1943 féu la seva primera exposició individual. Destacà també com a dibuixant i decorador.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s