Contractes de Conreu, llei de

(Catalunya, 11 abril 1934 – 8 setembre 1934)

Disposició aprovada pel Parlament català, basada en el projecte redactat per Pere Coromines.

Pretenia d’estructurar en el camp català una nova classe de petits propietaris que posés fi a l’absentisme. Establia un criteri de diferenciació entre parceria i arrendament segons la participació del propietari en l’explotació. Assenyalava el caràcter emfitèutic del contracte de rabassa morta.

La llei fixava els temps del contracte en un mínim de sis anys i establia el caràcter de les explotacions, el conreu de les quals esdevindria hereditari en cas que morís el titular. El desnonament dels pagesos era interdit, per la qual cosa el contracte resultava pràcticament vitalici, excepte en el cas que el propietari passés a ocupar-se directament de l’explotació, però encara així era obligatori d’advertir-los amb dos anys d’antelació i pagar-los una indemnització per les millores a la finca i una altra equivalent a cada any de renda per cada sis que hagués durat el contracte.

El preu de l’arrendament no superaria el 4% del valor de la terra i seria calculat per unes juntes arbitrals que dirimirien els conflictes. L’accés a la propietat era previst per als pagesos que haguessin conreat la terra divuit o més anys.

Aquesta llei de tipus reformista no fou acceptada, però, per les dretes catalanes, que a través de la Lliga i de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre lluitaren perquè fos anul·lada; recorregueren al govern republicà i aconseguiren que aquest impugnés la llei davant el Tribunal de Garanties Constitucionals, que en decidí l’anul·lació, puix que estimà que el Parlament de Catalunya s’havia extralimitat amb les funcions legislatives reconegudes per l’Estatut d’autonomia.

Es considera que aquest fou un dels diversos factors de la crisi politico-social que menà als fets del Sis d’octubre (1934) a Catalunya.

5 pensaments sobre “Contractes de Conreu, llei de

  1. Retroenllaç: Front d’Esquerres de Catalunya | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Esquerra Republicana de Catalunya | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Abadal i Calderó, Ramon d’ | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Unió de Rabassaires i Altres Cultivadors del Camp de Catalunya | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Rabassaire, qüestió | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s