Bartomeu, Joan

(Catalunya ?, segle XIV – Sardenya ?, Itàlia, segle XV)

Marí. Comandava una de les galeres trameses a Sardenya el 1409, a l’expedició que manava Pere Torrelles. La seva nau, duent a bord el diplomàtic Jaume Roure, fou enviada a Barcelona per notificar al rei Martí I l’Humà la gran victòria de Sanluri, cosa que féu el 14 de juliol de 1409. Tornà a Sardenya, on seguí en campanya.

El 1411, a la mort de Pere Torrelles, fou tramès novament a Barcelona, amb Andreu de Biure, per tal d’exposar al parlament català la transferència de poders a Joan de Corbera per Torrelles poc abans de traspassar.

Bartomeu tornà tot seguit a Sardenya. Hi capitanejà la guarnició de l’Alguer, la qual disposava de molt poca gent d’armes, quan fou atacat pel vescomte de Narbona (1411), cap dels rebels, amb forces molt superiors. Una resistència heroïca dirigida per Bartomeu aconseguí que la plaça se sostingués i que l’enemic fos rebutjat.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s