Vilanova i la Geltrú (Garraf)

Municipi i capital de la comarca: 33,99 km2, 22 m alt, 66.077 hab (2017)

Situat al litoral mediterrani, al peu del massís del Garraf.

Hi predomina l’agricultura de secà sobre la de regadiu, que aprofita aigües derivades de l’embassament de Foix i d’altres procedents de pous. La propietat de la terra és repartida, i és conreada en explotació directa i en règim de parceria; predominen les explotacions agràries petites. Els conreus més estesos foren tradicionalment els de vinya (79 % de la superfície total cultivada al començament del s XVIII), cereals i oliveres, que retrocediren durant el s XIX a favor dels garrofers i del regadiu. Important avicultura i activitats de pesca (12 % del total de captures de Catalunya). Indústria tèxtil, electromecànica, química (articles de goma, principalment), alimentària, paperera, de la construcció. Turisme amb port esportiu.

La vila es troba prop de la costa, unida per l’expansió urbana al barri marítim de la Marina de Vilanova, i formada per dos nuclis: el de l’antiga Vilanova de Cubelles i el de la Geltrú, que eren separats pel torrent de la Pastera (carrer de la Unió); l’eixample posterior d’ha produït cap al mar; el passeig marítim té a llevant l’ermita de Sant Cristòfol (barri de la Farola), i a la platja, les romanalles del moll del Mar (1800); a ponent hi ha l’ermita de Sant Gervasi, al costat de la destruïda torre d’Adarró, amb restes d’un poblat iberoromà; església parroquial de Santa Maria de la Geltrú (s XVIII); la parroquial de Sant Antoni de Vilanova (s XVIII); casa de la vila, porxada; col·legi Samà, neogòtic; Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, ampliada amb el castell de la Geltrú (s XII-XIV), restaurat el 1920; Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial, a més d’altres cases, monuments i diversos museus interessats. Centre comercial tradicional, sortida natural dels productes del Penedès. Forma una aglomeració urbana amb el municipi de Sant Pere de Ribes. Àrea comercial de Barcelona.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiques

59 pensaments sobre “Vilanova i la Geltrú (Garraf)

  1. Retroenllaç: Balaguer i Cirera, Víctor | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Armiges, Joan Francesc | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Armet i Portanell, Josep | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  4. Retroenllaç: Armanyà i Font, Francesc | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  5. Retroenllaç: Arinyó, Gaspar d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  6. Retroenllaç: Albert i Olivella, Carles | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  7. Retroenllaç: Amat i Rosés, Manuel | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  8. Retroenllaç: Adarró | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  9. Retroenllaç: Acosta, Joan d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s