Seu d’Urgell, la (Alt Urgell)

Municipi i capital comarcal: 15,45 km2, 691 m alt, 12.015 hab (2017)

Situat a l’Urgellet, a la riba dreta del Segre, prop de la confluència amb la Valira, afluent seu.

Preponderen els conreus de regadiu, per als quals s’aprofiten les aigües del Segre, a través de canals, i es destinen a prats artificials (subordinades a la ramaderia) i als conreus d’horta (patates, llegums, moresc, etc). Té molta importància l’activitat ramadera (bestiar boví per a l’obtenció de llet). Explotació forestal (pi roig, pi negre i pinassa), que permet una indústria de la fusta (serradores). Aprofitament de les argiles miocèniques per a l’elaboració de rajoles.

Entre les activitats industrials cal esmentar en primer lloc l’alimentària, que es basa en la producció de derivats lactis (mantega, lactosa i, sobretot, formatge); hi ha una cooperativa, que data del 1915, i unes lleteres (des del 1923). Hi compta també la indústria metal·lúrgica, i més recentment l’hotelera, a causa de l’afluència de turisme i d’estiuejants.

La població ha crescut regularment des del 1600, i durant el s XX ha experimentat un procés d’industrialització continuat; ha triplicat la població des del 1920. És el centre d’una àrea comercial que abasta tota la comarca i n’és, a més, el principal nucli de població: hi concentra el 56% de la població, mentre que el 1900 la proporció era del 16%, i el 1857, el moment del màxim comarcal, només tenia aproximadament el 10% del total comarcal. La forta immigració compensa i supera l’emigració existent cap a les grans ciutats.

La ciutat, al marge de les seves activitats industrials i ramaderes, exerceix una triple funció: d’atracció comercial (mercats comarcal i regional), de centre eclesiàstic de l’alta muntanya catalana (seu del bisbat d’Urgell), i un paper fronterer amb Andorra, de la qual absorbeix part de les activitats: seu del copríncep urgellenc.

HISTÒRIA.- Els seus orígens són desconeguts, però segons els documents més antics era anomenada Vicus. Ja al s VI hi havia bisbat, que aviat aconseguí una gran importància. Alliberada del poder dels àrabs, és probable que abans del 860 ja tornés a ésser cristiana. Segurament hi van residir els comtes d’Urgell abans de traslladar-se a Agramunt i Balaguer. Gaudí d’importants privilegis, com els de l’any 1165 i els que es conserven a l’arxiu municipal: Llibre dels privilegis de 1470 de la ciutat d’Urgell. Es coneixen monedes pròpies, com les de llautó encunyades a la segona meitat del s XV. Intervingué en les guerres dels comtes d’Urgell, i en les altres des de Joan II fins a la de Successió, en la qual fou partidària de l’arxiduc Carles. Tingué un paper important en les guerres carlines del s XIX, com a centre dels absolutistes. Durant el Trienni Liberal hi residí la Regència d’Urgell (31/ago/1822). A la tercera guerra carlina hi hagué l’exacció de Tristany (1874), i els carlins hi establiren el quarter general fins al 1875, en què la ciutat fou ocupada per Martínez Campos.

ART.- La catedral de la ciutat és romànica, del s XII, obra d’un grup de picapedrers llombards dirigits per Ramon Llombard, que la van començar el 1175. La planta té tres naus i el creuer té cúpula montada sobre petxines i cinc absis. La volta és de canó seguit a la nau central i al creuer, i d’aresta a les naus col·laterals. Els pilars tenen forma de creu. Hi ha una galeria porticada sobre l’absis central i finestres claustrals a la nau principal. La façana té tres cossos i, a banda

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesTurismeBibliotecaSedis BàsquetRàdio

65 pensaments sobre “Seu d’Urgell, la (Alt Urgell)

 1. Retroenllaç: Arsèguel (Alt Urgell) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Arfa | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Albareda, Marcià | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Aixovall | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Alt Urgell, l’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 6. Retroenllaç: All, mestre d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 7. Retroenllaç: Albert i Corp, Esteve | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Alàs i Cerc (Alt Urgell) | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Agulló i Pinós, Josep | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Urgell -Alt Urgell- * | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Trias de Bes i Giró, Josep Maria | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Solsona, torre de | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Selomó | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Segre | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Savalls i Massot, Francesc | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s