Seu d’Urgell, aeroport de la

(el Pla de Sant Tirs / Montferrer i Castellbó, Alt Urgell)

Aeroport, a 5 km de la Seu d’Urgell. Fou començat a construir per l’industrial Francesc Betriu l’any 1976 i, bé que de titularitat privada, fou declarat d’interès general. Entrà en servei el 1982, coincidint amb les fortes inundacions que deixaren negada la vall del Segre, i fou clau per a evitar que aquest territori quedés totalment aïllat.

La concessió dels vols fou atorgada a la companyia Aviaco, que explotà la línia regular Barcelona-la Seu-Barcelona amb l’aval del govern català i del govern andorrà per a les possibles pèrdues econòmiques. A causa del dèficit d’explotació, el 1984 fou tancat. A la primera meitat dels anys 1990 es reobrí amb vols comercials i esportius però es tancà novament el 1997 per obsolet.

L’any 2007 la Generalitat de Catalunya n’adquirí els terrenys. A finals de 2009 s’iniciaren una sèrie d’obres de millora per tal de convertir-lo en un aeroport regional, d’importància estratègica també per a Andorra. Al maig de 2010 acollí per primer cop una trobada d’avionetes de muntanya i fou reobert oficialment el 4 de juny de 2010.

Ocupa una superfície de 198 hectàrees, consta d’una pista de 1.340 m de longitud i 28 m d’amplada i una torre de control.

Per les seves característiques i dimensions, les seves finalitats bàsiques se centren sobretot a facilitar operacions comercials de més abast, millorar les comunicacions del Pirineu i complementar altres aeroports pròxims, especialment el de l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Enllaç web: Aeroport Andorra-la Seu

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s