Sant Carles de la Ràpita (Montsià)

Municipi: 53,72 km2, 11 m alt, 14.902 hab (2017)

(fam: la Ràpita). Situat al sector sud-oest del delta de l’Ebre (istme del Trabucador, península de la Banya i port dels Alfacs); accidentat a l’oest per la serra de Montsià; estany de l’Encanyissada.

Es conrea prop del 30% del terme, amb conreus de garrofers, olivera, vinya i ametllers, al secà i, arròs i cítrics, al regadiu, que és possible gràcies al canal de la dreta de l’Ebre. Compta amb una cooperativa agrícola i un sindicat arrosser. És el nucli mariner més important entre Tarragona i Castelló de la Plana; actualment hi ha un port esportiu, comercial i de pesca (cal destacar, per la seva importància, la captura de llagostins). Les salines, que ocupen el 19% de l’àrea no conreada, i ja explotades des del s XIV, són les més importants de Catalunya. Les principals indústries es relacionen amb l’alimentària (derivada de l’agricultura), la química i la construcció. També cal esmentar la construcció de barques i, dins del sector terciari, el turisme. Àrea comercial de Tortosa. Població en ascens.

La ciutat es troba a l’entrada del port dels Alfacs. Edificis neoclàssics (església nova). La situació correspon al lloc on hi hagué el castell de la Ràpita, al costat del qual s’establí el monestir de la Ràpita. Ja al s XVIII Carles III projectà la construcció d’un gran port al delta de l’Ebre i ordenà la construcció d’una gran ciutat, així com el canal de navegació d’Amposta a la Ràpita; la mort del rei i la falta de recursos feren abandonar el projecte.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesTurismeEstació NàuticaInstitut Els Alfacs

9 pensaments sobre “Sant Carles de la Ràpita (Montsià)

  1. Retroenllaç: Trabucador, el | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Guardiola, torre de | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Galatxo, punta del | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Cases d’Alcanar, les | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Carlina, Segona Guerra | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Borbó i de Bragança, Carles Lluís de | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Banya, punta de la | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Ràpita dels Alfacs, la | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Montsià, el | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s