Poblet i Guarro, Josep Maria

(Montblanc, Conca de Barberà, 5 novembre 1897 – Barcelona, 20 novembre 1980)

Escriptor i polític. De formació autodidàctica, ha viscut a Madrid, França, Cuba, Mèxic i els EUA. Membre de l’Esquerra Republicana, durant la guerra fou secretari del president de l’audiència de Barcelona Josep Andreu i Abelló.

Exiliat el 1939, publicà novel·les i llibres de viatge a fora: Records vells i històries noves (1941), Retorn (Mèxic 1942), novel·la; De Barcelona a l’Havana… passant per Darnius (Mèxic 1942), Terres d’Amèrica (Mèxic 1945), Tres mesos i un dia a Nova York (París 1947).

Establert a Barcelona, es dedicà al teatre i escriví anecdotaris teatrals: Un còmic de Barcelona (1954), llibres de viatges, refonent els editats a fora, la monografia sentimental La Conca de Barberà (1961) i sobretot assaigs i biografies. Cal destacar-ne Enric Borràs (1962), Joan Capri (1964), Les arrels del teatre català (1965), Frederic Soler “Pitarra” (1967), Prim: militar, diplomàtic, polític, conspirador i home de govern (1975) i diversos estudis -documentats, però de vegades amb una metodologia poc precisa- sobre figures i moments del catalanisme. Cal destacar el testimoni viu de Memòries d’un rodamón (1976).

Elegit diputat del Parlament de Catalunya per ERC (mar/1980), l’abril següent presidí -per raons d’edat- la constitució d’aquesta assemblea legislativa.

Entre les seves darreres obres excel·leixen Història de l’Esquerra Republicana de Catalunya (1931-1936) (1976), Vida i mort de Lluís Companys (1978) i Els quatre presidents (1979).

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s