Conca de Barberà, la

Comarca de Catalunya: 650,17 km2, 20.042 hab (2019), densitat: 30,83 h/km2, capital: Montblanc

0concaFormat per 22 municipis: Barberà de la Conca – Blancafort – Conesal’Espluga de Francolí – Forès – Llorac – MontblancPassanant i Belltallles Piles – Pira – Pontils – Rocafort de Queralt – Santa Coloma de Queralt – Sarral – Savallà del Comtat – Senan – Solivella – Vallclara – Vallfogona de Riucorb – Vilanova de Prades – Vilaverd – Vimbodí i Poblet

GEOGRAFIA FÍSICA – Situada al marge meridional de la Depressió Central i separada del Camp de Tarragona per la Serralada Pre-litoral, la Conca de Barberà estricta és una gran fossa excavada pels rius Francolí i Anguera. Conté, però, dos sectors més, al nord la baixa Segarra, amb el naixement dels rius Corb i Gaià, veritable subcomarca amb identitat pròpia i presidida per la vila de Santa Coloma de Queralt, i el sector de les muntanyes de Prades, al sud-oest, centrat pel terme de Vilanova de Prades, a la conca conca_mapadel Montsant.

Presenta un clima de transició entre el mediterrani i el continental, amb una pluviositat anual que va dels 500 mm als 600 a la muntanya i una temperatura mitjana al fons de la conca de 13º, 12º a les muntanyes de Prades i 10º a la baixa Segarra.

La vegetació està dominada per l’alzinar a la conca estricta, al nord predomina la carrasca i el roure a les zones més fresques, i a les muntanyes de Prades, de gran riquesa forestal, hi trobem disposats en estatges altitudinals alzines, roures i pins.

pobl_concaPOBLACIÓ – Des de la darrera dècada del segle XIX la població de la Conca de Barberà ha experimentat un descens lent però sostingut, que contribueix a un clar envelliment de la població, tot plegat fidel reflex de l’èxode rural cap a nuclis industrials. El despoblament més gran es dóna en els municipis menys densament poblats, especialment en els de la zona segarrenca, mentre que els de la conca estricta tot just mantenen un cert estancament.

ECONOMIA – L’agricultura continua essent l’activitat productiva bàsica, amb prop del 40% de la superfície de la comarca conreada i predomini de cereals, ametllers, avellaners i vinya. La indústria, modesta, va guanyant terreny i, al costat de la tradicional (agroalimentària, tèxtil i minerals no metàl·lics), es comencen a implantar també nous sectors, com el paper, el metall, etc.; Montblanc, l’Espluga de Francolí i Santa Coloma de Queralt en són els nuclis principals. Darrerament ha experimentat un cert creixement el sector de serveis i especialment el turisme. Nuclis principals: Montblanc, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Vimbodí.

HISTÒRIA – Les característiques socials i històriques de la Conca de Barberà són el resultat de la seva condició de lloc de pas entre el litoral i les terres de l’interior, via natural entre Tarragona i Lleida. Hi ha mostres de poblament de diferents èpoques: sepulcres de fossa neolítica de Conesa i Santa Coloma de Queralt, sepulcre megalític del pla del Bosc de la Sala de Comalats, objectes de l’Edat del Bronze a l’Espluga, i vestigis de les èpoques ibèrica i romana.

conca1El segle XI, amb el començament de la reconquesta als àrabs de l’alt Gaià, suposà l’inici de la gran embranzida d’aquestes terres. Els ordes religiosos que s’hi establiren: templers a Barberà, cistercencs a Poblet i hospitalers a l’Espluga, n’impulsaren la colonització gràcies a l’establiment de molins a la vora dels cursos fluvials de la comarca, i a l’expansió agrícola i ramadera, alhora que ens deixaven un dels monuments més bells i emblemàtics de tot el Principat: el monestir de Poblet. L’expansió de la vinya al segle XVIII i que, després dels moments baixos de la plaga de la fil·loxera, cristal·litzà en l’expansió del cooperativisme.

Enllaços web:  Consell ComarcalEstadístiquesDenominació d’Origen

33 pensaments sobre “Conca de Barberà, la

 1. Retroenllaç: Llorac (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Guimerà (Urgell) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Garrigues, les -comarca- | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Fulleda (Garrigues) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Forès (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 6. Retroenllaç: Figuerola del Camp (Alt Camp) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 7. Retroenllaç: Espluga de Francolí, l’ (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 8. Retroenllaç: Espluga Calba, l’ (Garrigues) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 9. Retroenllaç: Barberà, conca de * | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 10. Retroenllaç: Conesa (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 11. Retroenllaç: Ciutadilla (Urgell) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 12. Retroenllaç: Cabra del Camp (Alt Camp) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 13. Retroenllaç: Blancafort (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 14. Retroenllaç: Barberà de la Conca (Conca de Barberà) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 15. Retroenllaç: Anguera, riu d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 16. Retroenllaç: Albi, l’ (Garrigues) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 17. Retroenllaç: Palau i Dulcet, Antoni | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Segarra de Gaià * | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Poblet i Guarro, Josep Maria | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Queralt, baronia de | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Marxa de la Llibertat | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Llena, serra la | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Gaià, el | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Femosa, la | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Estat, mola d’ | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Depressió Central Catalana | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Corb, riu | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Comaverd, serra de | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Comalats, els | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Cogulló, serra del | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Brugent, riu | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Boixerons, riera del | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Boix, riu de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s