Mollerussa (Pla d’Urgell)

Municipi i cap comarcal: 7,08 km2, 250 m alt, 14.574 hab (2017)

Situat al centre mateix de la comarca, a l’est de Lleida.

Els conreus de regadiu, alimentats pel canal d’Urgell, amb aigua procedent del Segre, ocupen gran part de la superfície del terme; s’hi conreen cereals i arbres fruiters (pomeres, presseguers). La ramaderia és important (vaques lleteres, ovelles i porcs; aviram). Però les bases de l’economia local i les causes del notable creixement demogràfic experimentat pel municipi durant tot el s XX són la indústria, especialment el sector agropecuari (escorxadors de porcs, fabricació de pinsos i derivats de la llet: llet condensada), la paperera, la metal·lúrgica i la tèxtil (gèneres de punt). També hi té importància la funció comercial, que ha experimentat un fort impuls els últims anys. La població s’ha quintuplicat des del 1900, degut a la seva situació, relativament allunyada de Lleida, i al seu emplaçament. Àrea comercial de Lleida.

La ciutat, situada a banda i banda de la carretera de Barcelona a Lleida, s’originà, sembla, al voltant d’un hostal situat al camí ral; és dominada per l’església de Sant Jaume (arxiprestal des del 1897) i és seu de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell. Des del 1872 s’hi fa la fira agropecuària de Sant Josep.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesInstitutBiblioteca ComarcalComerç i Cultura

7 pensaments sobre “Mollerussa (Pla d’Urgell)

  1. Retroenllaç: Anglesola, Pere d’ (varis) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Anglesola -llinatge- | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Ventoldrà i Niubó, Eugeni | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Saladrigues i Oller (germans) | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Ferrocarril de Mollerussa a Balaguer | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Ermengol V d’Urgell | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Pla d’Urgell, el – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s