Molas i Batllori, Joaquim

(Barcelona, 5 setembre 1930 – 16 març 2015)

Historiador de la literatura. Fill del músic Isidre Molas i Font, i germà d’Isidre. Estudià filosofia i lletres, secció de filologia romànica (1948-53). Ha exercit de professor a la Universitat de Barcelona (1953-59) i als Estudis Universitaris Catalans (1961-72). Fou catedràtic de llengua i literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (1971-82).

Dedicat de bon principi a la literatura medieval catalana, se centrà en estudis d’erudició i adoptà un mètode estilístic, conseqüència dels quals són la tesi doctoral La poesia de Lluís Icart (1958), Literatura catalana antiga del s XIII (1961) i del s XV (1963), l’edició de Boscán (1957) i la De la poesía heroico-popular castellana (1959).

A partir del 1959 s’ha dedicat a l’assaig i a la crítica i s’ha especialitzat en literatura catalana contemporània, adoptant el mètode històrico-sociològic; n’és una mostra l’obra Poesia catalana del segle XX (1963), feta amb la col·laboració de Josep Maria Castellet.

Ha fundat l’“Antologia Catalana”, col·lecció en la qual ha publicat alguns dels seus estudis més importants com a pòrtic d’antologies, com Poesia catalana de la Restauració (1966), Poesia catalana romàntica (1967) i Poesia catalana neoclàssica i preromàntica (1968).

Entre les obres posteriors destaquen Una cultura en crisi (1971), Lectures crítiques (1975), Antologia de la poesia catalana (1979, amb Josep M. Castellet), La literatura catalana d’avantguarda 1916-1938 (1983), Dalí i els morts (1991), Les metamorfosis de Barcelona (1992) i Fragments de memòria (1997). Fou també director, a partir del setè volum, de la Història de la literatura catalana iniciada per Martí de Riquer.

El 1998 fou guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

3 pensaments sobre “Molas i Batllori, Joaquim

  1. Retroenllaç: Molas i Font, Isidre | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Molas i Batllori, Isidre | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Massot i Muntaner, Josep | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s