Gelida (Alt Penedès)

Municipi: 26,69 km2, 196 m alt, 7.238 hab (2016)

Situat a la vall baixa de l’Anoia, que forma l’estret de Gelida a la sortida de la comarca, al límit amb el Baix Llobregat, al nord-est de Vilafranca del Penedès. El relleu és accidentat, a l’est, per la serra de l’Ordal (puig d’Agulles, el Montcau).

Els conreus són bàsicament de secà (vinya, cereals, farratges i oliveres); el petit regadiu (hortalisses, arbres fruiters, farratge, patates i llegums) aprofita l’aigua de l’Anoia i de les abundants fonts del terme. Avicultura. El gran motor de l’economia local és la indústria, sobretot la del paper, de gran tradició al municipi, però també l’alimentària, la tèxtil, de la fusta, etc. El municipi es també un tradicional centre d’estiueig i segones residències, fet que, juntament amb el desenvolupament industrial, ha permès el continuat augment demogràfic.

El poble és a la dreta de l’Anoia, dominat per les restes de l’antic castell de Gelida, de grans proporcions, que fou centre de la baronia de Gelida, i l’església parroquial de Sant Pere. S’hi destaquen també diverses cases i xalets modernistes. Un funicular del 1924, modernitzat el 1982, connecta el poble amb la línia de ferrocarril de Barcelona-València.

Dins el terme hi ha, a més, el poble del Puig, les caseries de Sant Salvador de la Calçada, la Valenciana, els Tarongers, la Ferreria i el Carrer dels Molins, així com diverses urbanitzacions.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesBibliotecaRàdioEntitats

6 pensaments sobre “Gelida (Alt Penedès)

  1. Retroenllaç: Valenciana, la | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Tarongers, els | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Rierussa, la | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Montcau, turó de | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Agulles, puig d’ | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Alt Penedès, l’ – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s