Figueres (Alt Empordà)

Municipi i capital de la comarca: 19,30 km2, 39 m alt, 45.726 hab (2016)

Situat entre la Muga i el seu afluent, el Manol, a la plana empordanesa, al nord de Girona.

ECONOMIA.- L’agricultura, en retrocés a causa de l’expansió urbana, es limita a petites zones dedicades als conreus d’horta, cereals i farratges. La indústria és molt diversa; sobresurt amb força diferència la siderometal·lúrgica (fabricació de productes metàl·lics, bicicletes, motocicletes, maquinària agrícola); també són importants l’obtenció de materials per a la construcció, la fabricació de material elèctric, la indústria de la fusta i de la pell i la confecció. La indústria hotelera, gràcies a l’estratègica localització entre França i la Costa Brava, s’hi troba molt desenvolupada. El sector econòmic més important és el de serveis (comerç, centres d’ensenyament, d’assistència, etc) i és el nucli més important de tot l’Empordà per la seva funció comercial, en centralitzar els variats productes agropecuaris comarcals; mercat setmanal (dijous) i diverses fires anuals.

POBLACIÓ.- L’increment de població fou lenta fins al 1900; gràcies a la instal·lació del ferrocarril (1877) experimentà un ràpid desenvolupament urbà, i des de llavors acusà un augment que mantingué durant tot el s XX, en part gràcies a l’increment industrial i fonamentalment dels serveis. És la segona ciutat de les comarques gironines quant a nombre d’habitants.

HISTÒRIA.- Poblada pels romans amb el nom de Ficariis, en resten una làpida i una necròpolis i diversos vestigis. Destruïda probablement durant les invasions bàrbares, reapareix documentada al s IX. Pertanyé al comtat de Besalú fins al s XII, quan passà al comtat de Barcelona. Al s XIII Jaume I la féu vila reial (1276). Al s XIV tenia uns 500 hab i començà a adquirir importància: s’hi desenvolupà una comunitat jueva, i fou designada cap d’una extensa batllia. Al s XVII, després de participar en la guerra dels Segadors contra Felip IV, fou ocupada en dues ocasions (1675 i 1689) pels francesos en les guerres entre Espanya i la França de Lluís XIV. Amb la reorganització administrativa del s XVIII, derivada del decret de Nova Planta (1716), passà a dependre del corregiment de Girona. Durant el regnat de Ferran VI fou construït el castell de Sant Ferran (1753). Al final d’aquest segle fou novament ocupada (1794), durant la guerra contra la Convenció francesa, i posteriorment, durant la guerra del Francès. Al llarg del s XIX es guanyà una sòlida tradició republicana i federal, a través de personalitats com Abdó Terrades, que en fou alcalde, Narcís Monturiol, inventor del submarí Ictíneo, i J. Tutau, que fou ministre de la I República.

LA CIUTAT.- L’antic nucli medieval estava envoltat de muralles (enderrocades a la fi del s XVII), de les quals es conserva una torre. La parròquia de Sant Pere ja existia l’any 1020; l’actual església és una construcció gòtica d’una sola nau (s XIV-XV), considerablement modificada al s XVIII. L’any 1752 s’inicià la construcció del castell de Sant Ferran, mostra important de l’arquitectura militar a Catalunya, projectat per Juan Martín Cermeño; la porta principal fou esculpida per Carles Grau. El centre de la ciutat moderna és la Rambla, al començament de la qual hi ha el monument a Narcís Monturiol (1918), obra de l’escultor Enric Casanovas i de l’arquitecte Ricard Giralt. L’any 1947 s’inaugurà el Museu de l’Empordà, i el 1974, el Teatre Museu Dalí (un dels més visitats de Catalunya), instal·lat a l’antic Teatre Principal, edifici que data del 1826. El Museu del Joguet, reformat el 1998, és el més important de l’estat en el seu gènere.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesUnió EsportivaBibliotecaJove OrquestraColla castelleraEntitatsGegantsFestival Còmic

83 pensaments sobre “Figueres (Alt Empordà)

 1. Retroenllaç: Tapis -Figueres- | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Serra i Bonal, Josep | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Seras i Isern, Pere | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Sayol i Sala, Tomàs | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Santa Eugènia -Alt Empordà- | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Sant Pau de la Calçada | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Rubau Donadeu i Corcellés, Josep | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Rodil i Viuda, Domènec | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Rodeja i Galter, Eduard | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Pujades, Jeroni | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Reig i Coromines, Ramon | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Sobrequés i Vidal, Santiago | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Portabella i Ràfols, Pere | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Pons (varis) | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Poblenou, el (varis) | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Pi i Olivella, Juli | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Pichot | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Perafita, coll de | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Masià de Ros, Àngels | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Pastells i Vila, Pau | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Papell i Carreras, Bernat | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Palol de Vila-sacra | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Paler i Trullol, Enriqueta | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Oliveras i Gensana, Camil | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Noguer i Comet, Ramon | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Museu del Joguet de Catalunya | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Museu Dalí | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Montoriol i Tarrés, Enric | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Subias i Galter, Joan | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Masdevall i Terrades, Josep | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Martínez i Lozano, Josep Maria | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Manol, riu | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Macau i Vilar, Frederic | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s