Fabra i Poch, Pompeu

(Gràcia, Barcelona, 20 febrer 1868 – Prada, Conflent, 25 desembre 1948)

Gramàtic i lexicògraf. Enginyer industrial i catedràtic de química a Bilbao, es va dedicar des de jove a l’estudi de les llengües romàniques, especialment el català. Des del focus literari i intel·lectual de “L’Avenç”, va impulsar la reforma ortogràfica de la llengua catalana i va crear les bases per a fixar-ne una sistematització literària i d’ús.

Autor d’un Ensayo de gramática del catalán moderno (1891), del Tractat d’ortografia catalana (1904) i de la Gramática de la lengua catalana (1912), clara descripció de la realitat literària i dels usos de la llengua. Sota l’impuls d’Enric Prat de la Riba, arran de la creació de l’Institut d’Estudis Catalans, va ingressar a la Secció Filològica (1911), des d’on va dirigir la redacció de les Normes ortogràfiques (1913) i del Diccionari ortogràfic (1917), precedents de la seva obra posterior.

Cal fer comprendre el catalanisme, no com una política, sinó com una doctrina que abassega tota l’ànima. (Pompeu Fabra)

El 1918 publicà la Gramàtica catalana, considerada des d’aleshores normativa. El 1932, amb el mecenatge de Francesc Cambó, edità l’obra de més abast i projecció de totes les que elaborà, el Diccionari general de la llengua catalana -sòlid canemàs del projectat Diccionari de l’Institut-, reconegut com a normatiu durant més de seixanta anys. Professor a la Universitat de Barcelona, va publicar també assaigs de lingüística catalana.

No podem abandonar mai la tasca ni l’esperança (Pompeu Fabra i Poch, abr/1947)

Les seves Converses filològiques, aparegudes originalment en forma d’articles de divulgació lingüística a la premsa, foren publicades pòstumament entre 1954 i 1956 i reeditades en part modernament, com també la Gramàtica catalana de 1946 (ed. 1956). Va morir a l’exili. La seva autoritat és unànimament reconeguda i perpetuada amb homenatges i el nom de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona.

10 pensaments sobre “Fabra i Poch, Pompeu

  1. Retroenllaç: Edhasa, Editorial | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Congrés Internacional de la Llengua Catalana, Primer | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Casas i Carbó, Joaquim | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Carner i Puig-Oriol, Josep | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Bulbena i Tusell, Antoni | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Unió de Federacions Esportives de Catalunya | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Palestra | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Oficines Lexicogràfiques | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Labèrnia i Esteller, Pere | Dades de Catalunya

  10. Retroenllaç: Galí i Claret, Bartomeu | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s