Espot (Pallars Sobirà)

Municipi: 97,30 km2, 1.318 m alt, 361 hab (2016)

Situat a la vall d’Espot, al sector sud de la vall d’Àneu, prop de la vall de Boí, a on s’accedeix pel portarró d’Espot, al nord de Tremp. S’estén vers l’oest fins a la Noguera Pallaresa (límit oriental del terme). Relleu molt accidentat pel massís dels Encantats, amb prats alpins i boscs de pi negre i avet, que ocupen una bona part del terme.

La ramaderia (bovina i ovina), l’agricultura i l’explotació del bosc, bases tradicionals de l’economia, han estat superades per la producció d’electricitat (centrals de Sant Maurici, Lladres, Espot i la Torrassa), la indústria lletera i el turisme d’hivern (estació d’esquí de Superespot).

El poble es troba a la vora del riu Escrita, a la confluència amb el riu de Peguera, dividit en dos nuclis: Espot Solau, a l’esquerra, i Espot Obago, a la dreta; l’església parroquial de Santa Llogaia és esmentada ja el 839.

Dins els terme hi ha el poble d’Estaís, el despoblat de Novelles i l’antic castell de Lloret. El sector alt de la vall forma part del parc nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici. Àrea comercial de Tremp i la Pobla de Segur.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiques

8 pensaments sobre “Espot (Pallars Sobirà)

  1. Retroenllaç: Finestres, Berenguer de | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Estaís | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Espot, vall d’ | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Espot, portarró d’ | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Escrita, riu | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Crabes, coma de | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Bergús, pic de | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Pallars Sobirà, el – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s