Vayreda i Casabó, Francesc

(Olot, Garrotxa, 19 maig 1888 – 7 febrer 1929)

Pintor. Fill de Joaquim Vayreda i Vila, amb qui s’inicià en el camp de l’expressió plàstica. Assistí després a les classes de l’Escola de Belles Arts d’Olot, dirigida per Josep Berga i Boada. Més tard es traslladà a Barcelona, on fou alumne de l’acadèmia Galí. El 1911 anà a París a completar la seva formació copiant els renaixentistes italians i els impressionistes. De retorn a Barcelona, palesà la influència de Cézanne.

Aplicà el color directament a la tela cercant de donar les formes. La seva primera etapa es caracteritzà per la cruesa de línies, rigidesa de gest i un color dur. Els paisatges i les figures constitueixen la seva temàtica preferent.

Després la seva pinzellada esdevingué més fina, més segura, lleugera i poc insistent, tot reflectint les qualitats de les coses.

Exposà amb freqüència a la Sala Parés de Barcelona. Col·laborà en el saló de Les Arts i els Artistes, moviment que inicià el noucentisme.

El seu germà fou Ramon Vayreda i Casabó  (Olot, Garrotxa, 1892 – 1938)  Escriptor. Estudià a l’Escola de Bells Oficis de la Mancomunitat. Adquirí renom en el disseny de mobles. Publicà, entre altres obres, Visió retrospectiva de la història dels oficis… (1929), Consideracions sobre la vida en les petites ciutats i el retorn a les comarques (1935) i Joan Carles Panyó: la seva vida, la seva obra i el seu temps.

Un pensament sobre “Vayreda i Casabó, Francesc

  1. Retroenllaç: Vayreda i Vila, Joaquim | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s