Tortosa, disputa de

(Tortosa, Baix Ebre, 7 febrer 1413 – Sant Mateu del Maestrat, Baix Maestrat, 13 novembre 1414)

Nom donat a les 67 sessions de polèmica doctrinal judeo-cristiana. Se n’han conservat les actes (editades el 1957) i una curta relació de Bonastruc Desmaestre. La llengua emprada a la disputa sembla que fou l’aragonès.

Fou convocada per Benet XIII, i serviren de minuta 24 tesis redactades per Jeroni de Santa Fe. Més de 20 rabins de Catalunya i d’Aragó foren obligats a assistir-hi i a discutir els arguments de Jeroni de Santa Fe per provar que els escrits jueus avalaven la vinguda del Messies al començ de l’era cristiana, i més endavant a perfilar la personalitat i l’obra dels Messies. Les 7 darreres sessions es dedicaren a criticar els “errors” del Talmud.

Des de la seva posició de força, la part cristiana obligà els rabins a confessar per escrit que ells no tenien arguments per a contradir les tesis presentades.

La disputa, a més del descrèdit dels rabins i dels nombrosos baptismes de jueus, accentuà el tòpic de l'”encegament” dels jueus i donà peu a la publicació de la butlla Etsi doctoris gentium, màxim exponent de la repressió jueva medieval.

2 pensaments sobre “Tortosa, disputa de

  1. Retroenllaç: Vidal Benvenist de la Cavalleria | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Tortosa, bisbat de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s