Tortosa, carta de població de

(Tortosa, Baix Ebre, 30 novembre 1149)

Carta atorgada per Ramon Berenguer IV de Barcelona. Establia el règim jurídic de la població cristiana.

El domini senyorial era repartit entre Guillem Ramon de Montcada, a qui era assignada la tinença de la Suda i un terç de la ciutat; un altre terç era per a la república de Gènova, amb l’illa de l’Ebre formada enfront del nucli urbà, i el terç restant per al mateix comte-rei -que s’anomenà des d’aleshores marquès de Tortosa-, el qual en concedí una cinquena part als templers.

Els genovesos abandonaren, ja el 1153, llur sector de la ciutat, llevat de l’illa de Gènova i el 1181 l’orde del Temple adquirí la resta de la part reservada al comte-rei i passà així a compartir el domini de la ciutat amb la casa de Montcada.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s