Tarragona, Guillem de

(Catalunya, vers 1120 – Tortosa, Baix Ebre, 1168)

Noble. Era un dels quatre fills del noble normand que repoblà Tarragona, Robert Bordet (o d’Aguiló), i d’Agnès (o Sibil·la). El seu pare havia concedit carta de repoblació als habitants de Tarragona, mentre que el seu fill Guillem, n’havia rebut el govern.

El 1151, arran de la cessió dels drets temporals sobre Tarragona per part de l’arquebisbe Bernat Tort (mort 1163), el qual recelava dels poders d’aquesta família, a favor de Ramon Berenguer IV, Robert i Guillem s’hagueren d’acontentar amb el terç de Tarragona i la pèrdua del dret a la colonització d’aquesta zona.

Això desencadenà un greu conflicte de jurisdiccions i interessos, malgrat el reconeixement reial dels drets de Guillem (1163) i llur confirmació per part d’Alfons I (1168). El conflicte acabà amb la mort violenta de Guillem a Tortosa (1168), sembla que per instigació de l’arquebisbe Hug de Cervelló, i, al seu torn, la d’aquest (1171), de la qual fou responsabilitzat Berenguer de Tarragona, germà de Guillem.

Alfons I dictà sentència contra els germans Berenguer i Robert de Tarragona, els quals hagueren de fugir a Mallorca, i sofriren confiscació de llurs béns, que foren més tard recuperats pel fill de Guillem:

Guillem de Tarragona  (Tarragona, segle XII)  Era un infant quan el seu pare fou assassinat (1168) i el seu oncle Berenguer venjà la mort (abril 1171). Confiscats els béns dels Tarragona, alguns d’ells foren tornats més tard al jove Guillem, per bé que sense refer l’autoritat que tenia la família sobre la ciutat de Tarragona.

Un pensament sobre “Tarragona, Guillem de

  1. Retroenllaç: Bordet, Robert | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s