Sentmenat i de Lanuza, Ramon de

(Barcelona, 1596 – 11/feb/1663)

Eclesiàstic. Fill de Galceran de Sentmenat i d’Oms, baró de Castelldosrius.

Era canonge ardiaca major i vicari general de la diòcesi de Barcelona, i fou preconitzat bisbe de Vic (1639). Prengué possessió del bisbat el 1640.

En iniciar-se la guerra dels Segadors prengué primer una actitud expectativa i tot seguit d’oberta oposició als francesos. Per això fou desterrat de la diòcesi el 1646, li foren confiscades les rendes de la mitra i hom intentà de posar-hi un nou bisbe en lloc seu. El 1654 el bisbat fou objecte de robatoris i vexacions per tropes franceses; per això el seu vicari general, d’acord amb ell, llançà una solemne excomunió contra ells.

El 1654 fou preconitzat per al bisbat de Barcelona, del qual prengué possessió el 1655. En aquesta ciutat desplegà una forta activitat pastoral per reparar els efectes de la llarga lluita soferta.

Foren germans seus:

Antoni de Sentmenat i de Lanuza  (Catalunya, segle XVII – 1640)  Noble. Serví a les guerres contra França. en 1639 era governador de la plaça de Cotlliure. Hi féu canonejar, per imposar ben dràsticament l’ordre, grups de soldats espanyols que es barallaven entre ells. El seu hereu traspassaria el mateix any, essent solter. Per aquesta raó la baronia de Dosrius anà al seu germà Galceran.

Galceran de Sentmenat i de Lanuza  (Barcelona, segle XVII – Roma, Itàlia, 1663)  Canonge i vicari general de Barcelona. El 1643 fou expulsat pels francesos.

Enric de Sentmenat i de Lanuza  (Catalunya, segle XVII – 1652)  Baró de Dosrius. Es casà dues vegades, la segona d’elles (1643) amb la seva cosina germana Maria de Lanuza i de Raset, que li aportà la casa de Raset. El 1646, a la mort del seu germà Galceran, n’heretà la baronia. Fill seu fou Manuel de Sentmenat-Oms de Santapau i de Lanuza.

Un pensament sobre “Sentmenat i de Lanuza, Ramon de

  1. Retroenllaç: Sentmenat i de Sentmenat (germans) | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s