Oliba I de Cerdanya-Besalú

(Catalunya Nord, vers 920 – Montecassino, Itàlia, 990)

(dit Oliba Cabreta) Comte de Cerdanya (965-988) i de Besalú (984-988). Tercer fill legítim del comte Miró II el Jove i d’Ava.

Col·laborà en el govern dels comtats durant la regència dels seus germans grans Sunifred II de Cerdanya-Besalú (mort 965) i Guifré II de Besalú (mort 957).

L’any 968, juntament amb l’abat Garí de Cuixà, féu un viatge a Roma, on el papa Joan XIII li concedí dues butlles, una per al monestir d’Arles i una altra per al de Cuixà. Amb el seu germà petit Miró II Bonfill, comte de Besalú i bisbe de Girona, acabà la construcció de la basílica de Sant Miquel de Cuixà, que fou consagrada el 974.

Construí la tercera església del monestir de Ripoll, solemnement consagrada pel seu germà el 977. Aquell mateix any, tots dos germans fundaren també el monestir de Serrateix.

Cap al 979 Oliba Cabreta anà amb un gran exèrcit contra el seu veí, el comte Roger de Carcassona. El conflicte va resoldre’s amb la cessió del Capcir a Oliba, regió fronterera que des de llavors figurà en el patrimoni de la seva casa.

A la mort de Miró Bonfill (984), uní tots els honors de la casa de Cerdanya (Cerdanya, Besalú, Conflent, Vallespir, Berguedà), però, quatre anys després, influït per l’ambient espiritual de Cuixà i pels consells de sant Romuald, que feia vida eremítica prop d’aquest cenobi, deixà els seus estats, marxà a Itàlia i es féu monjo a Montecassino, on morí dos anys més tard.

De la seva muller Ermengarda de Cerdanya tingué Bernat I Tallaferro, successor seu en el comtat de Besalú-Vallespir; Guifre II, comte de Cerdanya-Conflent-Berga; Berenguer, bisbe d’Elna; l’abat Oliba, i una filla, Adelaida; tingué també una filla il·legítima, Ingilberga, que fou abadessa de Sant Joan de les Abadesses.

6 pensaments sobre “Oliba I de Cerdanya-Besalú

  1. Retroenllaç: Miró II de Besalú | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Ingilberga | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Fenollet, vescomtat de | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Adelaida | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Adelaida | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Oliba | Dades de Catalunya

Els comentaris estan tancats.