Nit de Santa Llúcia

(Barcelona, 13 desembre 1951 – )

(o Festa de les Lletres Catalanes)  Festa literària que se celebra anualment el 13 de desembre.

Del 1928 al 1938 fou la data -aniversari de la mort de Joan Crexells– de la concessió del premi Crexells de novel·la.

Creada per l’editor Josep M. Cruzet, començà el 1951 als locals de l’antiga Llibreria Catalònia, i amb caire íntim, amb la concessió dels premis Joanot Martorell de novel·la i Óssa Menor de poesia de l’editor Josep Pedreira.

El 1953 hom hi afegí els premis Víctor Català (narracions) i Aedos (biografia), i el 1959 el Maspons i Camarasa, després Catalònia (monografies comarcals).

El 1960 hi fou incorporat el Sant Jordi (novel·la) -i deixà d’ésser convocat el Joanot Martorell-, i s’incrementaren la concurrència i la projecció pública de la festa (consistent en un sopar mentre pel sistema de votacions successives els jurats atorguen els premis).

Des del 1963 se’n féu càrrec Òmnium Cultural i, a més de continuar el Sant Jordi, fundà els premis Josep M. Folch i Torres (narrativa infantil), Joaquim Ruyra (narrativa juvenil) i Josep M. de Sagarra (teatre), i cercà la col·laboració d’altres editorials.

De la Llibreria Catalònia la festa passà a diversos hotels de Barcelona. El 1970 no se celebrà, perquè els organitzadors hi renunciaren per motius cívics (coincidència amb l’anomenat procés de Burgos), bé que hom donà els premis a la seu d’Òmnium Cultural, i el 1971 es féu sense el sopar, al Palau de Congressos de Montjuïc. Des del 1972 ha estat itinerant, sempre precedida d’altres actes culturals.

Enllaç web: Nit de Santa Llúcia