Tredòs

(Salardú,  Vall d’Aran)

Poble (1.348 m alt), a la dreta de la Garona de Ruda, aigua avall del seu aiguabarreig amb l’Aigoamòtx. El pont d’Era Capèla, de pedra, l’uneix a l’altra banda del riu, on hi ha un petit veïnat. La seva església parroquial de Sant Esteve fou substituïda per la de Cap d’Aran, romànica, antic santuari, que es troba enlairada al nord de la població.

Fou municipi independent fins el 1952, que fou unit a l’actual. Avui forma una entitat local menor amb junta administrativa pròpia.

L’antic terme comprenia el pla de Beret, a on hi ha l’estació d’esports d’hivern de Vaqueira. A migdia del nucli es troba l’establiment termal dels Banhs de Tredòs, d’aigües sulfuroses i sòdiques, a 30ºC, avui tancades, i el bell indret del saltant d’Aigoestortes. Dins l’antic terme s’han trobat vestigis romans.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s