Pedralbes, monestir de

(Barcelona, Barcelonès)

Monestir (Santa Maria de Pedralbes) de monges clarisses. Fundat pel rei Jaume II i la seva quarta esposa Elisenda de Montcada l’any 1326 i consagrat el 1327. L’església revela la directiu estètica del gòtic oficial del s XIV, reial i franciscà, i evidència una certa unitat estilística amb l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona. És atribuïda a Berenguer de Montagut.

És d’una sola nau, amb capelles laterals entre els contraforts. El claustre, d’arcuacions sostingudes per capitells uniformes derivats del corinti, amb els escuts reials i de Montcada, respon al tipus clàssic català del s XIV; de forma quadrada, té actualment tres pisos (l’últim ja del s XVI). A l’angle sud hi ha una cisterna amb una notable bocana plateresca. La sala capitular és del s XV i és decorada amb pintures murals de l’època.

En una de les capelles del claustre, la dedicada a sant Miquel, Ferrer Bassa deixà el conjunt més important de pintura catalana del s XIV. Cal esmentar també el doble monument funerari de la reina Elisenda, una de les millors mostres de l’escultura gòtica del s XIV. Dins el conjunt del recinte del monestir, el 1993 s’inaugurà un espai dedicat a l’exposició de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, important mostra d’art medieval i renaixentista.

Enllaç web: monestir de Pedralbes

7 pensaments sobre “Pedralbes, monestir de

  1. Retroenllaç: Destorrents, Rafael | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Cervelló, Guerau de (varis) | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Centelles (varis/es) | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Cardona i Enríquez, Teresa de | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Bancal, Ramon | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Pedralbes, capitulació de | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Pedralbes | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s