Palamós (Baix Empordà)

Municipi: 13,98 km2, 12 m alt, 17.910 hab (2019)

Situat a la fossa tectònica de Palafrugell, on el massís de Begur s’acaba en el cap Gros, al sud-est de la Bisbal d’Empordà; el terme s’estén des del municipi de Mont-ras fins a la badia de Palamós, amb tot un seguit de cales que van des del cap de Planes (davant les illes Formigues) fins al terme municipal de Calonge, al sud.

ECONOMIA: Comptà amb un dels principals ports de pesca del litoral català (port de Palamós), amb prop d’un 5% del total de les captures de Catalunya. El sector secundari, malgrat la puixança del sector turístic, continua essent una de les principals activitats econòmiques; indústria de la construcció (beneficiada pel turisme), química, dels plàstics i metal·lúrgica. La tradicional indústria surera ha sofert una profunda regressió d’ençà la crisi del sector. Completa l’activitat econòmica el sector turístic i els serveis, amb una important indústria hotelera i nombrosos apartaments; l’afluència de turistes a l’estiu triplica el nombre d’habitants, que arriben prop dels 50.000; els principals nuclis turístics, a més de la població, són la cala Margarida, la Fosca i s’Alguer, amb la platja de Castell. Àrea comercial de Girona.

pobl_palamosPOBLACIÓ: Els principals augments de població al llarg del segle XX foren, en primer lloc al decenni del 1900, i d’ençà del 1950, quan es començà a desenvolupar el sector turístic (cal tenir present que el 1950 s’incorporà al municipi l’actual barri de Sant Joan de Palamós.

La vila és formada al voltant del nucli antic, damunt el promontori del Pedró; l’església parroquial de Santa Maria, gòtica, fou iniciada el 1371 com a sufragània de Santa Eugènia de Vila-romà. El municipi comprèn, a més, el veïnat del Figuerar, la caseria de Vila-romà i el santuari de Bell-lloc.

palamosHISTÒRIA: Pere el Gran, el 1277, comprà al bisbat de Girona l’antic castell de Sant Esteve de Mar i el seu terme, on hi havia el territori que avui ocupa Palamós, per tal de posseir-ne el port natural. Dos anys després atorgà una carta de població als qui s’hi havien establert i als qui més endavant s’hi establissin, confirmada el 1293 per Jaume II. Del port de Palamós sortí el 1299 el rei Jaume II cap a l’illa de Sicília. Pere III hi reformà el govern municipal (1358). Els anys 1483, 1484 i 1486 obtingué llicència per encunyar menuts, i el 1492 passà amb el títol de comtat de Palamós a poder de Galceran de Requesens. El 1526 hi desembarcà presoner el rei de França Francesc I, i el 1536 l’emperador Carles I. Fou saquejada pel pirata Barba-rossa el 1543; caigué en poder dels francesos el 1694, i l’any 1742 fou bombardejada per una esquadra anglesa. En la guerra del Francès se n’apoderaren els francesos (1809) i la saquejaren, però al setembre de 1810 fou recobrada pel coronel Aldea; això, no obstant, els exèrcits napoleònics la recuperaren i l’ocuparen fins a la retirada de Catalunya.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesTurismeCambra de ComerçRàdioClub de Futbol

16 pensaments sobre “Palamós (Baix Empordà)

 1. Retroenllaç: Pallarès, Ramon | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Molí, punta del | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Margarida, cala | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Llitrà, Miquel | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Gros, cap | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Formigues, illes | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Foment d’Obres i Construccions SA | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Dalmau i Pla, Laureà | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Coll i Vehí, Josep | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Pujulà i Vallès, Frederic | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Carbó i Carbó, Eusebi | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Boada i Matas, Casimir | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Bell-lloc | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Ballester, Josep | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Vila-romà | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Baix Empordà, el | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s