Foment del Treball Nacional

(Barcelona, 1889 – )

Associació d’empresaris. Fundada per la fusió de l’Institut del Foment del Treball Nacional i el Foment de la Producció Espanyola. Defensà el proteccionisme. Durant els primers deu anys d’existència tingué una activitat força rellevant, sota la direcció d’Albert Rusiñol i J. Ferrer i Vidal. Intervingué en la reforma de l’aranzel del govern Cánovas, el 1891. Treballà molt activament en la campanya contra els tractats de comerç propugnats pel govern Sagasta el 1893 i també contribuí en l’aprovació de l’aranzel de 1906.

Després de les pèrdues dels mercats colonials, prengué la iniciativa del missatge adreçat a la reina regent (nov/1898), on es reclamava un nou pla econòmic. Propugnà la creació d’un port nou amb zona franca, per fomentar l’exportació i el comerç, així com l’establiment d’una Escola Industrial, aquestes propostes reberen la negativa del govern, que hi veia una manifestació del regionalisme polític català.

Molt activa durant el franquisme, lligat a l’Organització Sindical. Als anys 70, amb la instauració de la democràcia, fou un dels organismes que donaren origen a la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE).

Enllaç web: Foment del Treball Nacional

3 pensaments sobre “Foment del Treball Nacional

  1. Retroenllaç: Ateneu Obrer de Barcelona | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Institut de Foment del Treball Nacional | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Foment de la Producció Espanyola | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s