Castellbó, vall de

(Alt Urgell)

Vall drenada per la riera de Castellbó, que neix damunt el llogaret de Seix i aflueix per la dreta a la riera d’Aravell, tributària del Segre. És retallada dins un bloc enlairat damunt la ribera de la Seu.

És tancada, al nord, per un gran fundal solcat, a més pels barrancs de capçalera d’Albet, de Solanell i de Sendes (que s’uneixen a la riera de Castellbó prop de la vila de Castellbó juntament amb el barranc de Carmeniu) i dominat pels puig de Solanell (2.009 m alt) i de Mongetes (2.091 m), punts culminants de la carena que, entre el coll de la Culla, a l’oest, i el ras de Conques, a l’est, separa aquesta vall de la Ribalera; a llevant, entre el ras de Conques i el roc de la Guàrdia (1.741 m), hom accedeix a la vall de Sant Joan per les comes de Burbe; a ponent, s’obren diversos colls (des del de la Culla fins al de Pou) damunt la vall d’Elins (o de Pallerols), de la qual resta aïllada, al sud, per la roca Rodona (1.565 m) i el pic de les Agudes (1.561 m).

Gran part dels faldars són coberts de conreus de secà, explotats per un poblament (en recessió) disposat en petits nuclis: Sallent de Castellbó (a 1.529 m, el més alt de la vall), Seix, Albet, Solanell, Santa Creu de Castellbó, Sant Andreu de Castellbó, les Eres, Turbiàs, Carmeniu, Cercèdol, Castellnovet, Vilamitjana, Sendes, inclosos en l’antic municipi de la Vall de Castellbó, i la vila de Castellbó (802 m, el nucli més baix).

2 pensaments sobre “Castellbó, vall de

  1. Retroenllaç: Castellbó | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Carmeniu | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s