Ribalera, la

(Pallars Sobirà)

Vall de la comarca, al límit amb la de l’Alt Urgell, drenada pel Romadriu, que té la seva capçalera a la línia de crestes que limita pel sud la vall Ferrera, des del coll de la Mànega (que la comunica amb la coma de Burg), fins al coll de Conflent (que la comunica amb la vall d’Aós i amb Andorra), passant pels pics de Covil (2.542 m alt.) i de Salòria (2.789 m alt.). Els torrents de la Mànega i de Sabollera (que limita els termes de Farrera de Pallars i d’Anserall, a l’Alt Urgell) s’uneixen prop de les bordes de Conflent per formar el Romadriu.

Més avall, després de travessar una zona de pasturatge, on hi ha els grups de bordes de Sobirà, Cortvassill i Llosar, penetra a una zona de forta densitat forestal que envolta el santuari i antic hospital de Santa Magdalena de Ribalera (on coincideixen el municipi pallarès de Farrera i els urgellesos d’Anserall i Montferrer de Segre), al peu del ras de Conques, que era el centre del terme de Ribalera, que comprenia els despoblats de Castellarnau, de Colomers i de Serret.

A partir d’aquí el riu separa el Pallars Sobirà, al nord, de l’Alt Urgell, al sud, fins que més avall del llogaret de Romadriu de la Ribalera (situat a la dreta del riu, al peu del santuari de Sant Joan de l’Erm, dins el municipi de Farrera de Pallars), penetra dins el terme de Montenartró, del municipi pallarès de Llavorsí, i fent de límit entre aquest i el de Rialb de Noguera, aflueix, per l’esquerra, a la Noguera Pallaresa.

4 pensaments sobre “Ribalera, la

  1. Retroenllaç: Torreta de l’Orri, la | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Romadriu de la Ribalera | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Montenartró | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Fontnegra, ras de la | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s