Soler i Faneca, Joan

(Barcelona, 1731 – 28 gener 1794)

Arquitecte. Personalitat inquieta i innovadora, participà en l’elaboració dels plans de nombroses obres (pont a Tremp, obres hidràuliques a l’Urgell, a l’Empordà, a Reus-Salou i al port de Barcelona) i construccions particulars (palau del duc de Sessa, a Barcelona).

Però l’anomenada li ve d’haver estat director de les obres de la nova Llotja de Barcelona, una de les construccions neoclàssiques més reeixides. Sabé respectar la vella llotja gòtica, encerclada dins un rectangle de 84 m de llarg per 36 d’amplada. Les façanes, totes diferents dins la unitat d’estil, tenen cadascuna la seva personalitat, especialment la testera amb un frontó central amb columnes jòniques que reposa sobre un porxo amb columnes toscanes geminades.

Fou el pare de Tomàs Soler i Ferrer (Catalunya, segle XVIII – segle XIX)  Arquitecte. A la mort del seu pare el substituí, juntament amb Domènec Fàbregas, com a director interí de les obres de la Llotja de Barcelona; l’any 1795 en prengué la direcció efectiva. Altres obres seves foren el pont de fusta que comunicava el Palau Reial amb la Duana (1802) i el canal de la Infanta, a la Bordeta, projectat el 1805 i construït entre el 1817 i el 1819.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s