Segadors, Els (himne)

(Catalunya, 1640)

Cançó popular i himne nacional. El text és originàriament un romanç històric de la guerra dels Segadors. Adquirí caràcter d’himne nacional català cap al final del segle XIX, i la Generalitat de Catalunya l’adoptà com a himne oficial.

Hi ha variants diverses, tant del text com de la música. Amb l’harmonització de Lluís Millet s’estengué per tot Catalunya. Les versions més difoses són la publicada el 1903 per Aureli Capmany al Cançoner popular i l’harmonització de Josep Viader, que se cenyeix a la reproduïda al CRI (Cançoner Revolucionari Internacional) de l’any 1937, a càrrec de Joan Lamote de Grignon.

Prohibida totalment la seva interpretació i difusió durant el franquisme (1939-76), amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya (1977), es convertí de nou en himne nacional, però no fou declarat himne oficial pel Parlament fins al 1993.

Enllaços web: Himne i lletra dels SegadorsVersió antiga

Un pensament sobre “Segadors, Els (himne)

  1. Retroenllaç: Guanyavents i Jané, Emili | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s