Ramon Berenguer V de Provença

(Ais de Provença, França, 1198 – 19 agost 1245)

Comte de Provença (1209-45). Fill d’Alfons II i de Garsenda de Forcalquier, i nebot del rei Pere I el Catòlic. Heretà els comtats de Provença i de Forcalquier a la mort del seu pare (1209) i del seu avi matern.

Pere el Catòlic el traslladà al castell de Montsó, on fou custodiat pels templers, mentre que la governació de la Provença passà a Sanç, germà de Ramon Berenguer IV de Provença. Mort Pere el Catòlic a Muret (1213), el comte Sanç fou fet regent de Catalunya-Aragó, el qual dugué també al castell de Montsó l’infant Jaume I, cosí de Ramon Berenguer V. Aquest en sortí el 1216.

Incorporà als seus dominis el comtat de Forcalquier (1222) i portà a terme la reordenació administrativa del comtat. El 1230 cedí Marsella al comtat de Tolosa. El conflicte bèl·lic que sorgí amb els tolosans fou deturat per la intervenció de Jaume I (1239).

De la seva muller Beatriu de Savoia tingué quatre filles: Margarida, que es casà amb Lluís IX de França; Elionor, amb Enric III d’Anglaterra; Sança, amb Ricard de Cornualla, i Beatriu, feta hereva, que es casà amb Carles I d’Anjou.

Des d’aleshores el comtat de Provença va dur una política contrària als interessos catalans a la Mediterrània.

4 pensaments sobre “Ramon Berenguer V de Provença

  1. Retroenllaç: Sança de Provença | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Margarida de Provença | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Garsenda I de Forcalquier | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Forcalquier, comtat de | Dades de Catalunya

Els comentaris estan tancats.