Novetats, Teatre

(Barcelona, 1869 – 1960)

Nom de dos locals d’espectacles. El primer, al xamfrà del passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere, era un teatre de fusta, capaç per a 1.200 persones, inaugurat el 1869 (inicialment amb el nom de Saló de Novetats), on hom representà obres teatrals, sarsueles i òperes italianes. Fou enderrocat el 1884.

El segon local fou construït l’any següent pel nou propietari dels terrenys, Alexandre M. Pons, i era situat a l’altura del carrer de Casp, amb una sala de grans dimensions i un cafè annex. Hi foren estrenades obres importants del teatre modernista i hi actuaren Eleonora Duse (1900) i Loïe Fuller (1901).

Hom hi representà òperes, oratoris, obres teatrals, etc. Hi foren fets concerts i hi actuaren pianistes amb obres pròpies. El 1914 hom hi estrenà Maruxa, d’Amadeu Vives. Durant la guerra civil hom hi representà òperes.

Afectat per un bombardeig, fou refet com a sala d’espectacles, i finalment fou convertit en cinema (1960).