Ilerda, campanya d’

(Segrià, 2 agost 49 aC)

(o del Segre Campanya militar romana, en la qual Cèsar va derrotar els legats de Pompeu, Afrani i Petreio. La font principal per al seu coneixement és el mateix Cèsar.

Començada la guerra civil i després de la fugida de Pompeu a Grècia, Cèsar va decidir atacar els partidaris de Pompeu a Hispània. Els generals pompeians, amb cinc legions, es van fer forts a la rodalia d’Ilerda (Lleida) per barrar el pas a Cèsar.

L’avantguarda de Cèsar, sota el comandament de G. Favi, va creuar el Pirineu, va establir el seu campament aigües amunt del Segre i construí dos ponts per assegurar-se l’avituallament. La crescuda del riu va destruir un dels ponts i afavorí les escaramusses dels pompeians, tot i que Favi va aconseguir salvar la situació.

Quan Cèsar arribà, desplegà el gruix de les seves tropes amb la finalitat de precipitar la batalla. Davant la passivitat dels pompeians, Cèsar va intentar aïllar el campament enemic de la ciutat, però l’exèrcit pompeià va resistir.

A mesura que es desenvolupava la campanya, molts nuclis indígenes es van passar al bàndol de Cèsar.

Preocupats per la situació desfavorable i davant del perill de ser envoltats per l’enemic, Afrani i Petreio van decidir abandonar Ilerda en direcció a la vall de l’Ebre. Cèsar els tallà la retirada i els pompeians es van veure obligats a tornar cap a Ilerda perseguits pels cesarians.

Finalment, esgotats i sense queviures, l’exèrcit pompeià es rendí a Cèsar. L’única condició de pau que aquest els posà va ser el llicenciament de totes les tropes.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s