Urgell i Carreras, Ricard

(Barcelona, 20 setembre 1873 – 6 juliol 1924)

Pintor. Fill i deixeble de Modest Urgell i Inglada, al costat del qual fou condeixeble d’Hermen Anglada i Camarasa. Format també a Llotja -on fou professor de dibuix artístic des del 1902-, amb Antoni Caba. Exposà sol per primer cop el 1889, a la Sala Parés de Barcelona, on tornà a exposar particularment el 1917.

Començà pintant figures i retrats, i arribà aviat a les escenes de teatre, circ, music-hall , boxa, etc, que el caracteritzaren. Obtingué diversos premis en exposicions generals de belles arts de Barcelona (1896 i 1907), en exposicions nacionals de Madrid, a la de Buenos Aires del 1910 i a la internacional de Brussel·les, així com la primera medalla a la de Barcelona el 1911. A l’exposició d’art barcelonina del 1923 li fou dedicada una sala d’honor.

Fou, amb Anglada, un dels pocs pintors que explorà a fons les possibilitats de la llum artificial, i al seu estudi de Gràcia tenia una complexa bateria d’il·luminació elèctrica per a pintar.

La seva integració plena en la Societat Artística i Literària de Catalunya -i potser la seva enemistat personal amb Nonell- el mantingué al marge dels grups renovadors postmodernistes, malgrat que pel seu estil hi pertany plenament.

Bàsicament realista, es dedicà al paisatge, però sobresortí, amb tècnica postimpressionista, en la descripció d’ambients d’interiors públics.

És ben representat al Museu d’Art Modern de Barcelona.

Un pensament sobre “Urgell i Carreras, Ricard

  1. Retroenllaç: Urgell i Inglada, Modest | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s