Tàrrega (Urgell)

Municipi i capital de la comarca: 88,36 km2, 373 m alt, 16.599 hab (2017)

Situat al límit amb la Segarra, a la vall del riu d’Ondara.

L’agricultura cobreix quasi tot el terme i la majoria és de regadiu, gràcies el canal d’Urgell; els principals conreus són els cereals (principalment ordi), oliveres, ametllers i vinya. Ramaderia (bestiar oví, porcí i boví) i avicultura. Pedreres de pedra calcària. Indústria lligada a l’agricultura, alimentària, metal·lúrgica, tèxtil, de la construcció, de la fusta i químic. Important funció comercial deguda a la seva situació i a les comunicacions.

La ciutat té l’origen en el castell de Tàrrega i al seu voltant s’anà formant el nucli de població; destaquen l’església parroquial de Santa Maria, neoclàssica (s XVII), el palau dels Marquesos de la Floresta, romànic; el carrer Major, amb amples porxades o encoberts; l’església i plaça de Sant Antoni, antiga sala hospital del s XIV; el claustre del convent del Carme (s XVII i XVIII); Cal Maimó, modernista, i Cal Perelló (Museu comarcal). A prop hi ha el santuari de Sant Eloi. Pel setembre hi té lloc la Fira de Teatre al Carrer (des del 1980).

Al municipi li foren agregats el 1969 els antics termes de Claravalls, Figuerosa i el Talladell, i comprèn, a més, els pobles d’Altet, Riudovelles, Conill i Santa Maria de Montmagastrell, l’antic terme i castell d’Ofegat, el castell del Mor (amb restes pre-romanes i romanes) i el Mas de Colom.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiques

9 pensaments sobre “Tàrrega (Urgell)

  1. Retroenllaç: Claravalls | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Cases, Francesc | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Carnicer i Batlle, Ramon | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Carnicer i Batlle, Miquel | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Boleda, Cristòfor de | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Balcells i Balcells, Josep | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Assam | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Altet | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Urgell, l’ – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s