Salut de Sabadell, la

(Sabadell, Vallès Occidental)

Santuari, situat al nord-est de la ciutat, en lloc dominant, prop del nucli urbà, i que ha donat nom al barri del Poblenou de la Salut, edificat sota seu. Sembla que correspon al primitiu poblat ibèric d’Arraona.

La devoció a la Mare de Déu de la Salut ha reemplaçat l’antiga dedicació a sant Iscle i santa Victòria, que era la de la capella que hi existia des del segle XIII, conservada encara sense culte, al costat de l’hostal.

S’hi construí un llatzeret al segle XVI. Segons la tradició, hom hauria trobat una imatge de santa Maria a la font de la Salut, que vessa a la riera de Canyameres, la qual hauria estat traslladada a un altar lateral de la capella de Sant Iscle. La seva devoció és constatada des del 1652 i tenia administradors propis des del 1696.

El consell de Sabadell, el 1697, féu vot d’assistir-hi cada any el segon diumenge de maig en processó, origen de l’aplec actual. El 1845 es féu una imatge nova i el 1876 s’inicià un nou santuari, acabat per l’arquitecte Miquel Pascual el 1882.

És un edifici neogòtic, enriquit constantment i envoltat de la casa dels ermitans i uns jardins que són ara un parc de la ciutat. La imatge de santa Maria fou coronada canònicament el 1947. És lloc de molta devoció.

2 pensaments sobre “Salut de Sabadell, la

  1. Retroenllaç: Salut, la -advocació- | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Poblenou de la Salut, el | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s